Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Λιβύη: Τουρκική στρατιωτική βάση στην Τρίπολη – MİT, SADAT και τζιχαντιστές

Λιβύη: Τουρκική στρατιωτική βάση στην Τρίπολη – MİT, SADAT και τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), SADAT - Εταιρεία Μισθοφόρων Ισλαμιστών Τουρκία, Αλ Κάιντα, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Λιβύη, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τρίπολη, Χακάν Φιντάν,

Η Τουρκία ξεκίνησε με ταχείς ρυθμούς τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Τρίπολη της Λιβύης στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της πρωτεύουσας.

Αυτό υποστηρίζουν με δημοσιεύματά τους η παναραβική εφημερίδα «Asharq Al Awsat» και το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «ANHA».

Με την υπογραφή των ανυπόστατων «μνημονίων» μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης στα τέλη Νοεμβρίου, έγινε αμέσως σαφές ότι στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μια νέα περιοχή πίεσης και έντασης κάτω από την Κρήτη, όπως με την Κύπρο.

Στη στρατιωτική «συμφωνία» το «προστατευόμενο» καθεστώς της Τρίπολης, με την οποία κατέστη και επίσημα τουρκικό προτεκτοράτο, παραχωρεί ναυτικές (λιμάνια) και αεροπορικές βάσεις στην Τουρκία, για να υπερασπίζεται τη λιβυκή ΑΟΖ από την «ελληνική επιθετικότητα».

Η δημιουργία «νέας περιοχής πίεσης κάτω από την Κρήτη» επιβεβαιώνεται και από τη βαρύγδουπη εξαγγελία ερευνών της Τουρκίας στην περιοχή που «συμφωνήθηκε» με τη Λιβύη, δηλαδή σε Καστελόριζο (Λύκιο Πέλαγος) και νότια της Κρήτης (Νότιο Κρητικό Πέλαγος), όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», είπε.

Όλα αυτά δεν αποτελούν έργα κάποιου «απρόβλεπτου» Ερντογάν.

Αντιθέτως, ο Τούρκος ηγέτης είναι εξαιρετικά ειλικρινής στις προθέσεις του, εννοεί τα λόγια του και όπως ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένα «δεν μπλοφάρω», άρα είναι απόλυτα προβλέψιμος.

Η τουρκική βάση στην Τρίπολη, που είναι υπό κατασκευή, είναι επιχειρησιακά ενεργή -σε πρώτο στάδιο- στις υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Μιτίγκα.

Να εξηγήσουμε ότι το Μιτίγκα ήταν το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας και το μόνο που σήμερα λειτουργεί, εξυπηρετώντας και πολιτικές πτήσεις, επειδή το Διεθνές Αεροδρόμιο έχει κλείσει από το 2014 λόγω καταστροφών που υπέστη στις εμφύλιες πολεμικές συγκρούσεις.

Στο Μιτίγκα κατασκευάζονται καινούργιες υποδομές όπως θάλαμος επιχειρήσεων και στρατώνες.

Παράλληλα οι Τούρκοι οχυρώνουν την Τρίπολη με τσιμεντένια πολυβολεία, πυροβολεία και φυλάκια παρατηρητήρια, ώστε να τη μετατρέψουν σε πόλη κράτος. Προετοιμάζονται για πολιορκία.

Πριν λίγο καιρό μάλιστα πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Τρίπολη ο αρχηγός της MİT (Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών Τουρκίας), Χακάν Φιντάν, για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Η «Asharq Al Awsat» έγραψε ότι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και της MİT βρίσκονται στο αεροδρόμιο, συνεισφέροντας στη διοίκηση των πολιτοφυλακών και των τζιχαντιστών μισθοφόρων.

Όταν ολοκληρωθεί η βάση, από τον θάλαμο επιχειρήσεών της θα διοικούνται όχι μόνο τα χερσαία στρατεύματα αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που θα πλέουν στην περιοχή και θα ελλιμενίζονται στην Τρίπολη όπως και τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που θα σταθμεύουν στο Μιτίγκα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ελληνική πολεμική αεροπορία θα κληθεί να αναχαιτίσει τουρκικά F-16 νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σαράτζ διαπραγματεύεται με την Τουρκία την απόκτηση τουρκικών δρόνων και αντιαεροπορικών.

Επίσης, επειδή οι Σύροι μισθοφόροι τζιχαντιστές που έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη δεν επαρκούν και εξαιτίας της κλιμάκωσης στη βορειοδυτική Συρία δεν μπορεί να αποδυναμωθεί το εκεί μέτωπο με νέες αποστολές ανδρών στην Τρίπολη, το τουρκικό καθεστώς σχεδιάζει να μεταφέρει ισλαμιστές μαχητές από την Κένυα και τη Σομαλία.

Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ παρακολουθούν στενά ό,τι συμβαίνει και στέλνουν τα μηνύματά τους.

Ο ταξίαρχος Αλ Μαμπρούκ αλ Γεζούι, διοικητής του δυτικού τομέα επιχειρήσεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), δήλωσε ότι είναι πλήρως ενήμερος για τις κινήσεις και τις ενέργειες των Σύρων μισθοφόρων που έφερε η Τουρκία, σημειώνοντας ότι μόλις λάβει εντολή από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να τους θάψουμε στη λιβυκή γη και δεν θα αφήσουμε ούτε έναν να γλιτώσει», προσθέτοντας ότι «ο στρατός του μανιακού σουλτάνου, που ξεβρακώθηκε στους δρόμους της χώρας του, δεν θα νικήσει στη Λιβύη».

Ο ταξίαρχος Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του LNA, αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής των Σύρων τζιχαντιστών στη Λιβύη αποκαλείται «συνταγματάρχης Γαζί», ενώ «οι εθνικότητες των τρομοκρατών που μεταφέρθηκαν είναι Σύροι και Ιρακινοί».

Υποστήριξε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να στείλει συνολικά 18.000 τρομοκράτες.

Πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι έφεραν στη Λιβύη 2.000 μέλη της (πρώην) Αλ Νούσρα (συριακή Αλ Κάιντα) και 1.500 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με πτήσεις που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, το οποίο έχει «ολοκληρωτικά γίνει τουρκική στρατιωτική βάση».

Το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (FAN), που συνδέεται με το Κρεμλίνο, υποστήριξε ότι το Κατάρ βοήθησε χρηματικά στη μεταφορά των Σύρων τζιχαντιστών, οι οποίοι πληρώνονται 2.000 δολάρια μηνιαίως και 3.000 οι οπλαρχηγοί τους.

Εκτός από τους Σύρους τζιχαντιστές, στη Λιβύη βρίσκονται και 50 εκπαιδευτές – σύμβουλοι της SADAT, της τουρκικής ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας και άμυνας (σ.σ. μισθοφορικός στρατός), που συνδέεται στενά με την τουρκική κυβέρνηση και επιχειρούν στο πλευρό 20 τακτικών Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων.

Σχετικά άρθρα