Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η “δίψα” των τζιχαντιστών για πετρέλαιο οδηγεί σε οικονομική καταστροφή

Η “δίψα” των τζιχαντιστών για πετρέλαιο οδηγεί σε οικονομική καταστροφή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIS, Αλί Εντίμπογλου, Αποθέματα Πετρελαίου, Ιράκ, Ιράν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κοιτάσματα Πετρελαίου, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντενίς Νάταλι, Πακιστάν, Πετρέλαιο, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

“Η δίψα του Ισλαμικού Κράτους για αίμα ανησυχεί όλο τον κόσμο, αλλά η εξίσου αχαλίνωτη δίψα του για πετρέλαιο μπορεί να αποβεί καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία, εάν κάποιος δεν σταματήσει την τρομοκρατική οργάνωση” επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο Foxnews.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν επτά πετρελαιοπηγές και δύο μικρά διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ από τα οποία όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές έχουν έσοδα 2 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.

Πως το καταφέρνουν αυτό; Πουλούν στην μαύρη αγορά 40.000 βαρέλια πετρελαίου.

“Στη μαύρη αγορά το πετρέλαιο πωλείται 25 – 60 δολάρια το βαρέλι έναντι 102 δολαρίων που πωλείται στην επίσημη αγορά” επισημαίνει ο Λουέ αλ Χατίμπ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ενέργειας του Ιράκ.

Αυτό όμως από την μία αποτελεί πλήγμα στις τιμές του μαύρου χρυσού και πλήττει την αγορά από την άλλη τροφοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος με έσοδα που θα χρησιμοποιηθούν για την τρομοκρατία.

“Αν δεν παγώσουμε τα έσοδα αυτής της οργάνωσης με κάποιον τρόπο, θα συνεχίσει να γιγαντώνεται” τονίζει η Ντενίς Νάταλι, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Εθνικών Στρατηγικών Μελετών.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ πρόσφατα προειδοποίησε τους πιθανούς αγοραστές ότι το πετρέλαιο που αγοράζεται με παράνομα μέσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών δράσεων του Ισλαμικού Στρατού όμως αυτό δεν αρκεί.

Οι πετρελαιοπηγές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μπορούν να παράγουν έως και 80.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αλλά προς το παρόν παράγει το μισό από αυτά.

Απλά για να καταλάβουμε το μέγεθος, το νότιο Ιράκ παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ το Τέξας παράγει 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Η παραγωγή του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Αλαμπάμα και του Μισισιπή, όπου παράγονται 28.000 και 66.000 βαρέλια πετρελαίου αντιστοίχως την ημέρα.

Ένας από τους διακηρυγμένους στόχους των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους είναι να καταλάβουν την αραβική χερσόνησο και να έχουν υπό τον έλεγχό τους τις ενεργειακές πηγές της περιοχής.

“Και μόνο ο φόβος ότι μπορεί να προσεγγίσουν τις πετρελαιοπηγές του νότου, είναι ένας σημαντικός λόγος για τη διεθνή κοινότητα να επέμβει, αφού μπορεί να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή” υπογραμμίζει η Ντενίς Νάταλι.

Το Ισλαμικό Κράτος πουλά ιρακινό πετρέλαιο σε Κούρδους εμπόρους σε περιοχές που συνορεύουν με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, προτού μεταφερθεί στο Πακιστάν, όπου πωλείται για το ήμισυ της αξίας του.

Η οργάνωση έχει γίνει αυτόνομη οικονομικά, αφού ελέγχει το 60% του πετρελαίου της Συρίας.

Όμως η μαύρη αγορά πετρελαίου ανθεί και στην Τουρκία, που ευεργετείται από αυτήν την αγορά, όπως επισημαίνουν γνώστες της κατάστασης.

Ο Τούρκος Αλί Εντίμπογλου, νομικός για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, αποκάλυψε ότι οι αντάρτες έχουν καταφέρει και εισάγει στην Τουρκία πετρέλαιο από τη Συρία αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές εκτός από το πετρέλαιο, τα λύτρα από απαγωγές, αλλά και η πώληση αρχαιοτήτων προσφέρουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους στην τρομοκρατική οργάνωση.

Σχετικά άρθρα