Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ματαιώθηκε προγραμματισμένη ψηφοφορία καταδίκης του μεσανατολικού σχεδίου των ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Ματαιώθηκε προγραμματισμένη ψηφοφορία καταδίκης του μεσανατολικού σχεδίου των ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Μαχμούντ Αμπάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Τζάρεντ Κούσνερ, Τυνησία,

Μια προγραμματισμένη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί ενός προσχεδίου ψηφίσματος καταδίκης του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή, ματαιώθηκε έπειτα από αμερικανικές πιέσεις, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γερμανικό και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να ψηφίσει σήμερα Τρίτη επί του σχεδίου μετά από μια ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ωστόσο, το προσχέδιο ψηφίσματος φαίνεται να μπήκε στις καλένδες έπειτα από μια εκστρατεία πίεσης που άσκησε η Ουάσιγκτον.

Αυτή, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο, περιελάμβανε τηλεφωνήματα του Τζάρεντ Κούσνερ, του γαμπρού του Τραμπ και αρχιτέκτονα του ειρηνευτικού σχεδίου, σε εκπρόσωπους κρατών μελών του ΣΑ.

Μια άλλη πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως χώρες που στηρίζουν τους Παλαιστινίους δέχθηκε «πολύ ισχυρές πιέσεις» από την Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων με απειλές για οικονομικά «αντίποινα».

Το προσχέδιο ψηφίσματος είχε πιθανότητες να λάβει εννέα θετικές ψήφους (από τις 15) τις ελάχιστα απαιτούμενες για να υιοθετηθεί, χωρίς την άσκηση βέτο ενός μονίμου μέλους του ΣΑ.

Η ξαφνική απόφαση έρχεται αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο- κατέθεσαν μια σειρά τροπολογιών στο κείμενο που είχε τεθεί σε διαπραγμάτευση από την περασμένη εβδομάδα και αναμενόταν να ψηφιστεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές τροπολογίες, για τις οποίες έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ουάσιγκτον ζητούσε να διαγραφούν ολόκληρες παράγραφοι του προσχεδίου, ιδίως όσες αναφέρονταν ρητά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1967.

Επίσης ζητούσε να διαγραφούν όλες οι αναφορές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Οι διαβουλεύσεις επί του κειμένου συνεχίζονται», δήλωσε ένας διπλωμάτης, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του.

Άλλες πηγές, ωστόσο, αμφισβήτησαν τη δυνατότητα μιας μεταγενέστερης ψηφοφορίας υπό το πρίσμα των ριζικά διαφορετικών θέσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Αμερικανών.

Η παρουσία του Αμπάς σήμερα ενώπιον του ΣΑ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση σε αυτό το στάδιο, ανέφεραν αρκετές διπλωματικές πηγές.

Πηγές επίσης τόνισαν πως η αποπομπή την περασμένη Παρασκευή του πρεσβευτή της Τυνησίας στα Ηνωμένα Έθνη Μονσέφ Μπαατί σχετιζόταν με την αμερικανική πίεση στην Τύνιδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας «η απόφαση να αποπεμφθεί ο πρεσβευτής της Τυνησίας στον ΟΗΕ οφείλεται σε καθαρά επαγγελματικές εκτιμήσεις που συνδέονται με την κακή επίδοση και την έλλειψη συντονισμού».

Η Τυνησία, που κατέχει από την 1η Ιανουαρίου έδρα για τα επόμενα δύο χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, καθώς και η Ινδονησία, που έχει έδρα στο Συμβούλιο, διένειμαν το σχέδιο απόφασης εκ μέρους των Παλαιστινίων, για την καταδίκη του αμερικανικού σχεδίου και καλούσαν για μια συνάντηση του ΣΑ με τον Αμπάς.

Σχετικά άρθρα