Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ: Η Ευρώπη μας αντιμετωπίζει άσχημα – Απίστευτους τελωνειακούς φραγμούς

Τραμπ: Η Ευρώπη μας αντιμετωπίζει άσχημα – Απίστευτους τελωνειακούς φραγμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιαπωνία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ντόναλντ Τραμπ,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Δευτέρα την ΕΕ να διαπραγματευτούν «πολύ σοβαρά» μια εμπορική συμφωνία, τη στιγμή που οι συζητήσεις προσκρούουν στα προϊόντα του αγροτικού τομέα.

«Η Ευρώπη μας αντιμετωπίζει άσχημα», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στους κυβερνήτες που είχαν συγκεντρωθεί στον Λευκό Οίκο και κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο έλλειμμα» με τις Βρυξέλλες «κατά τα 10-12 τελευταία χρόνια» αλλά και για «απίστευτους τελωνειακούς φραγμούς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν πίεσε ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ευρώπη γιατί είχε επικεντρωθεί στην εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

«Δεν ήθελα να τα κάνω όλα ταυτόχρονα», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχαν ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου, μετά τη συνάντησή τους στο Νταβός, την πρόθεσή τους να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες και να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όμως προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει πουθενά και οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν τεταμένες.

Ο Λευκός Οίκος ζητά από τις χώρες μέλη της ΕΕ να ανοίξουν περισσότερο την αγορά τους στα αμερικανικά προϊόντα, ιδίως τα αγροτικά, υπό την απειλή επιβολής δασμών στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, γεγονός που ανησυχεί ιδίως τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Από τις αρχές του έτους ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν έχει επισκεφθεί δύο φορές την Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Η Φον Ντερ Λάιεν θα μεταβεί επίσης στην Ουάσιγκτον το προσεχές διάστημα, για μια συνάντηση που μπορεί να καταλήξει στην υπογραφή κάποιου είδους «πολιτικής διακήρυξης», όπως εκείνη που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2018 μεταξύ του Τραμπ και του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τότε, είχαν δεσμευτεί να διαπραγματευτούν δύο συμφωνίες: μία για την κατάργηση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα και άλλη μία για την εξάλειψη ορισμένων εμποδίων (όχι δασμών) στο διμερές εμπόριο.

Οι συζητήσεις για τα βιομηχανικά προϊόντα δεν έχουν προχωρήσει, αφού οι Αμερικανοί θα ήθελαν να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα αγροτικά είδη, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι Ευρωπαίοι.

Σχετικά άρθρα