Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστοδουλίδης στην Asharq Al Awsat: Η επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη αποσταθεροποιεί μια ήδη ταραχώδη κατάσταση

Χριστοδουλίδης στην Asharq Al Awsat: Η επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη αποσταθεροποιεί μια ήδη ταραχώδη κατάσταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κύπρος, Λαθρομετανάστες, Λιβύη, Μετανάστες, Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόσφυγες, Τουρκία,

H στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη προκαλεί μεγάλη ανησυχία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην αγγλόφωνη αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat, προειδοποιώντας ότι αποσταθεροποιεί μια ήδη ταραχώδη κατάσταση.

Μιλώντας στην εφημερίδα, είπε ότι η εμπλοκή της Άγκυρας θα έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στη λιβυκή, περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η απόφαση της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη προς υποστήριξη της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης προσθέτει μόνο λάδι στη φωτιά και υπονομεύει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, συνέχισε ο υπουργός.

Εξέφρασε την ανησυχία της Κύπρου για τα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ανάπτυξη Σύρων και ξένων τρομοκρατών μισθοφόρων στην Τρίπολη.

Μεταξύ άλλων καταδίκασε τις τρέχουσες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την ανάπτυξη δυνάμεων στη Λιβύη, λέγοντας ότι προωθούν μόνο τη σύγκρουση και παρεμποδίζουν τις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι αντιμετωπίζει ακόμη τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την κρίση των παράνομων μεταναστών κατά τρόπο που να ταιριάζει με το μέγεθος και τους πόρους της.

Παρά τα περιορισμένα μέσα και τις υποδομές, συνέχισε, η Κύπρος κατάφερε να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να προστατεύσει όσους έχουν ανάγκη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αποκάλυψε ότι η Κύπρος έλαβε 12.900 αιτήσεις ασύλου το 2019.

Περισσότεροι από τους μισούς αιτούντες είχαν έρθει από την Τουρκία σε περιοχές που δεν ελέγχονται αποτελεσματικά από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με άλλα λόγια, πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή στο νησί, εξήγησε.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους αιτούντες δεν πληρούν τα διεθνή κριτήρια, αλλά προωθούνται από την Τουρκία για να λάβουν πολιτικές παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Χριστοδουλίδης.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, ο Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις σχέσεις με το Ριάντ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο,

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βασίλειο όπου συναντήθηκε με τον θεματοφύλακα των δύο ιερών τζαμιών βασιλιά Σάλμαν Μπιν Αμπντουλάζιζ, λέγοντας ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Σημείωσε ότι οι σχέσεις έχουν σημειώσει άλματα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αποδείχθηκε στο διορισμό του πρώτου πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο.

Οι συμφωνίες διπλής φορολογίας και αεροπορικής σύνδεσης τέθηκαν επίσης σε ισχύ, αποκάλυψε, λέγοντας ότι παρέχουν το νομικό πλαίσιο για την προώθηση των διευρυμένων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Οι συζητήσεις Χριστοδουλίδη στο Ριάντ αφορούσαν πιθανή συνεργασία σύμφωνα με το όραμα της Σαουδικής Αραβίας για το 2030.

Ο Χριστοδουλίδης σημείωσε επίσης τις τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες στον πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, στρατιωτικό και αμυντικό τομέα.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στις περιφερειακές εξελίξεις και στις προσπάθειες για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές προκλήσεις και να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Επιπλέον, προέβλεψε ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθούν σταδιακά.

Αποκάλυψε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο έχουν στοχεύσει στους τομείς των τραπεζών, των θαλάσσιων μεταφορών, των ακινήτων και της ενέργειας.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που πρέπει να προσφέρει η Λευκωσία και το Ριάντ.

Σχετικά άρθρα