Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χουλουσί Ακάρ απείλησε ότι η Τουρκία θα κατακτήσει την Ιντλίμπ

Ο Χουλουσί Ακάρ απείλησε ότι η Τουρκία θα κατακτήσει την Ιντλίμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

Η Τουρκία έχει εναλλακτικά σχέδια για τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και θα τα ακολουθήσει όπως έπραξε με την επιχείριση «Πηγή Ειρήνης», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, εννοώντας ξεκάθαρα ότι η Ιντλίμπ, στην οποία αναπτύσσονται χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, θα τεθεί και δίχως προσχήματα υπό τουρκική κατοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η χώρα του ζήτησε επανειλημμένα από τους «στρατηγικούς εταίρους της» να πραγματοποιήσουν μια κοινή αντιτρομοκρατική εκκαθαριστική επιχείριση στην περιοχή κοντά στα σύνορα της Τουρκίας -δηλαδή ενάντια στους Κούρδους- και πως «τους είχαμε πει ότι είχαμε σχέδιο Β και σχέδιο Γ εάν δεν δέχονταν την προσφορά μας», δήλωσε στην αγγλόγλωσση έκδοση της Hürriyet.

Τόνισε ότι η Τουρκία προχώρησε μόνη της τελικά, πραγματοποιώντας ενάντια στους Κούρδους την επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη», μόλις ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ επίσης δεν δίστασε να πραγματοποιήσει πάλι κατά των Κούρδων τις επιχειρήσεις «Κλάδος Ελαίας» και «Πηγή Ειρήνης».

Η Τουρκία, προειδοποίησε, δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει κι άλλη επιχείριση (τέταρτη εισβολή, την οποία ήδη πραγματοποιεί) εάν οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν αποσυρθούν από τα τουρκικά παρατηρητήρια (φυλάκια – οχυρά στο έδαφος της Ιντλίμπ) έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Απαιτεί δηλαδή από τον συριακό στρατό μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να αποχωρήσει από όλα τα εδάφη που απελευθέρωσε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιντλίμπ και να τα επιστρέψει στον έλεγχο των ισλαμιστών.

Υπογράμμισε ότι αυτό δεν αποτελεί απειλή αλλά την τελευταία εναλλακτική για να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στην περιοχή.

Η Τουρκία επιβάλλει την ειρήνη στο έδαφος της Συρίας. Το ίδιο παραμύθι έλεγε και στην κυπριακή εισβολή.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πράξει «ό,τι απαραίτητο» εάν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τις στρατιωτικές ενισχύσεις στα τουρκικά παρατηρητήρια, που λόγω της προέλασης του συριακού στρατού, από εκεί που ήταν στα «σύνορα» μεταξύ τζιχαντιστών και κυβερνητικών τώρα βρίσκονται περικυκλωμένα από εδάφη που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση.

Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία επιτηρεί συνεχώς την περιοχή με δρόνους (ντρον).

Σύμφωνα με πληροφορίες, 5.000 Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για να υποστηρίξουν τους τζιχαντιστές που χάνουν τον πόλεμο.

Οι μπλε βούλες μέσα σε κόκκινα αστέρια δείχνουν τα σημεία που βρίσκονται τα τέσσερα τουρκικά παρατηρητήρια, που λόγω της προέλασης του συριακού στρατού, από «συνοριακά» μεταξύ τζιχαντιστών και κυβερνητικών βρέθηκαν μέσα σε εδάφη υπό κυβερνητικό έλεγχο (κόκκινο χρώμα). Με τις δύο αποχρώσεις του πράσινου βλέπετε τα εδάφη στην επαρχία της Ιντλίμπ που ακόμα τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και των φιλότουρκων ισλαμιστών και στα βόρεια τα τουρκοκρατούμενα εδάφη του κουρδικού θύλακα της Αφρίν (επιχείριση «Κλάδος Ελαίας») και στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού (επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη»).

Σχετικά άρθρα