Πίσω στη Ρωσία επιστρέφει το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια που πέρασε την Παρασκευή στην ανατολική Ουκρανία, δίχως την έγκριση της Κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία έκανε λόγο για εισβολή.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Δύσης, υπό το φόβο νέας ανάφλεξης των συγκρούσεων. «Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ έκριναν ότι οι κινήσεις της Ρωσίας οδηγούν σε «επικίνδυνη κλιμάκωση». Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον σημαντικό αριθμό των ρώσων στρατιωτικών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες επέμειναν πως η Ρωσία πρέπει «να αποδεχθεί τους όρους οι οποίοι τέθηκαν από την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» σε ό,τι αφορά στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Reuters, και επιβεβαίωσαν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τα πρώτα πέντε από τα 220 φορτηγά του κονβόι έφτασαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη συνοριακή διάβαση του Ιζβαρίνο, επιστρέφοντας πλέον στη Ρωσία, ενώ άλλα φορτηγά ακολουθούσαν από απόσταση.
«Τριάντα τέσσερα οχήματα πέρασαν ήδη τον τελωνειακό έλεγχο και επέστρεψαν στη Ρωσία» ανακοίνωσε αργότερα το Σάββατο ο Ράγιαν Φαρούσκιν, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti.
Ύστερα από μια εβδομάδα αναμονής, η ρωσική αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα εισήλθε την Παρασκευή στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου και χωρίς να συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Το βράδυ της ίδιας ημέρας έφθασε στο προπύργιο των ανταρτών στο Λουχάνσκ, όπου έγινε η εκφόρτωση των 1.800 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ηλεκτρικές γεννήτριες) σε κέντρο διανομής της πόλης.
«Η αποστολή ολοκληρώθηκε» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Στο Κίεβο η Μέρκελ
Το Σάββατο μετέβη στην Ουκρανία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Freie Presse δήλωσε ότι βασικός στόχος της επίσκεψής είναι να βοηθήσει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας, ενώ επανέλαβε πως δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση.
«Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία» είπε η Μέρκελ, σημειώνοντας: «Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Στην ατζέντα (των συνομιλιών) είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία».
Αναλυτές σημειώνουν πως η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στο Κίεβο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στις αρχές του έτους, είναι πάνω απ’ όλα μια χειρονομία στήριξης στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Μέρκελ θα επιχειρήσει να πείσει τον Ποροσένκο και τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές της Ουκρανίας, που θέλουν να συντρίψουν στρατιωτικά τους αυτονομιστές στα ανατολικά, να ξανασκεφτούν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.
«Θα συνεχίσω να εργάζομαι, με όλη την ενέργεια που διαθέτω, για να φτάσουμε στην ειρήνη με διπλωματικά μέσα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση» επανέλαβε στη συνέντευξή της.