Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πούτιν-Ερντογάν μίλησαν για την Ιντλίμπ – Ο Τούρκος «νταής» και η στήριξη από ΟΗΕ και ΗΠΑ

Πούτιν-Ερντογάν μίλησαν για την Ιντλίμπ – Ο Τούρκος «νταής» και η στήριξη από ΟΗΕ και ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αντόνιο Γκουτέρες, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Μάικ Πόμπεο, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία κάλεσε εχθές Τρίτη τη Ρωσία να συγκρατήσει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να προχωρήσει περισσότερο.

«Είπα στον ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ ότι το καθεστώς πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις εναντίον των θεσεών μας στην Ιντλίμπ, ότι θα απαντήσουμε αν το συνεχίσουν αυτό και ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν το καθεστώς το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Επίσης δεν δεχόμαστε εδώ τη δικαιολογία ότι “δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως το καθεστώς”», δήλωσε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία αναφορικά με την Ιντλίμπ πρέπει να ισχύσουν και πάλι.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Άσαντ για «εκτοπισμούς αθώων»

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του πως «το καθεστώς προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην Ιντλίμπ εκτοπίζοντας αθώους ανθρώπους οι οποίοι κατευθύνονται προς τα σύνορά μας.

»Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στο καθεστώς να κερδίσει έδαφος, διότι διαφορετικά αυτό θα αυξήσει το βάρος που εμείς επωμιζόμαστε».

«Πιστεύω πως η επιχείρησή μας τους έδωσε ένα καλό μάθημα, όμως δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Δευτέρα τη Μόσχα, σύμμαχο του καθεστώτος της Δαμασκού, ότι «δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

«Σ’ αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε μια σύγκρουση ή μια μεγάλη διένεξη με τη Ρωσία.

»Έχουμε στρατηγικές πρωτοβουλίες με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη ρωσοτουρκική σύμπραξη σε πολλούς τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό, περνώντας από την άμυνα.

Ο ίδιος είπε εξάλλου πως «δεν υπάρχει θέμα» υπαναχώρησης όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Λαβρόφ: Η Τουρκία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της

Η Άγκυρα δεν τήρησε μερικές σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών Τουρκίας-Ρωσίας για την εξομάλυνση της κατάστασης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rossiskaya gazeta, είπε ότι η Τουρκία «πρώτον δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση, η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, από τους τρομοκράτες της “Τζεμπχάτ αλ Νούσρα” η οποία μετεξελίχθηκε σε “Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ”».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε πως «η δεύτερη πλευρά η οποία σχετίζεται με τους κινδύνους και τις απειλές που προέρχονται από την ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, συνίσταται στο ότι εκατοντάδες μαχητές από εκεί και από την “Αλ Νούσρα” και από την “Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ”, έχουν πάει στη Λιβύη για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες σ αυτή την χώρα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι «λαμβάνοντας υπ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, η Ρωσία δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της, αλλά μπορεί να τηρήσει άνευ όρων και ευσυνείδητα πλήρως τις συμφωνίες που υπάρχουν για το Ιντλίμπ. Γι’ αυτό μιλάμε με τους Τούρκους εταίρους μας».

Παράλληλα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι οι τρομοκράτες στο Ιντλίμπ δεν σταματούν τις προκλητικές τους ενέργειες, βάλλοντας συστηματικά κατά της βάσης Χμεϊμίμ αλλά και εναντίον συριακών θέσεων και μη στρατιωτικών θέσεων εκτός της ζώνης του Ιντλίμπ, ενώ υπέδειξε ως μια από τις αιτίες της κατάστασης αυτής το ότι εντός της ζώνης του Ιντλίμπ δεν έχει δημιουργηθεί αποστρατικοποιημένη ζώνη:

«Αυτό το υπενθυμίσαμε στους Τούρκους εταίρους μας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την τήρηση όλων των σημείων εκείνων των αποφάσεων που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έρχονται πληροφορίες που λένε ότι τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην ζώνη του Ιντλίμπ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Γενικού Επιτελείου τα τουρκικά στρατεύματα προωθήθηκαν σε ορισμένα σημεία εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, χωρίς να προειδοποιήσουν γι αυτές τις μετακινήσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπήρξε ενημέρωση του συριακού στρατού.

«Υπήρξαν πλήγματα και η τουρκική πλευρά απειλεί ότι θα ανταπαντήσει και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Να πάψουν οι εχθροπραξίες μεταξύ Τούρκων και Σύρων ζήτησε ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αξίωσε την Τρίτη «τον τερματισμό των εχθροπραξιών» μεταξύ Τουρκίας και Συρίας στην περιοχή της Ιντλίμπ, κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά ανησυχητική αλλαγή στη φύση της σύρραξης».

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως, καθώς βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή ο τουρκικός και ο συριακός στρατός βομβαρδίζουν την περιοχή της Ιντλίμπ», που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των «ανταρτών» στη βορειοδυτική Συρία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Μια κλιμάκωση θα οδηγήσει σε μια απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

Πομπέο: Στηρίζουμε την Τουρκία

Τις επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ καταδίκασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, εκφράζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία, στον απόηχο των σφοδρών συγκρούσεων τη Δευτέρα στην Ιντλίμπ και το θάνατο Τούρκων στρατιωτών.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν για μία ακόμη φορά τις συνεχιζόμενες, αδικαιολόγητες και αδίστακτες επιθέσεις στους κατοίκους της Ιντλίμπ», ανέφερε ο κ. Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

«Είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας στον απόηχο της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο Τούρκων στρατιωτών που υπηρετούσαν σε παρατηρητήριο, το οποίο χρησιμοποιείτο για συντονισμό και αποκλιμάκωση και υποστηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες στο πλαίσιο της αυτοάμυνας ενέργειες της Τουρκίας ως απάντηση στις επιθέσεις», πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει «με τον πιο σθεναρό τρόπο» αν υπάρξει νέα επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κι ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν την Τρίτη να λάβουν άμεσα μέτρα για να βελτιώσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στη Συρία, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, με πρωτοβουλία του Ερντογάν, επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι συμφωνίες για την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, οι οποίες περιλαμβάνουν και την αυξημένη συνεργασία τους για την «εξουδετέρωση των εξτρεμιστών» πρόσθεσε η ρωσική προεδρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ο Πούτιν επισήμανε στον ομόλογό του ότι «αυξάνεται δραματικά» η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Σχετικά άρθρα