Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθη στη Γαλλία ο εκπρόσωπος της σαλαφιστικής οργάνωσης Τζαΐς Αλ Ισλάμ της Συρίας

Συνελήφθη στη Γαλλία ο εκπρόσωπος της σαλαφιστικής οργάνωσης Τζαΐς Αλ Ισλάμ της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ισλαμιστές, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζαΐς Αλ Ισλάμ, Τζιχαντιστές,

Συνελήφθη στη Γαλλία ο πρώην εκπρόσωπος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Τζαΐς Αλ Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ) στη Συρία, Ισλάμ Αλούς, κατηγορούμενος για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), ο Ισλάμ Αλούς συνελήφθη στις 29 Ιανουαρίου στη Μασσαλία και η σύλληψή του ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη έρευνα για εγκλήματα πολέμου από την Τζαΐς Αλ Ισλάμ.

Το πραγματικό όνομα του συλληφθέντα είναι Ματζντί Μουσταφά Νέμα και το Ισλάμ Αλούς είναι το πολεμικό ψευδώνυμό του.

Η οργάνωσή του αριθμούσε περισσότερους από 20.000 ενόπλους και κατηγορείται ότι είχε επιβάλλει καθεστώς τρόμου στα εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό της, μεταξύ αυτών και η Ανατολική Γούτα της Δαμασκού, την οποία έχασε τον Απρίλιο του 2018.

Μεταξύ των εγκλημάτων που κατηγορείται ο Ισλάμ Αλούς είναι η στρατολόγηση ανηλίκων στις μονάδες της Τζαΐς Αλ Ισλάμ.

Η Τζαΐς Αλ Ισλάμ είναι μια οργάνωση ισλαμική και σουνιτική της σαλαφιστικής ιδεολογίας, είναι δηλαδή τζιχαντιστές, που επιδίωκε να επιβάλλει στη Συρία τον θρησκευτικό νόμο της Σαρία.

Στα πρώτα χρόνια του πολέμου λέγεται ότι υποστηριζόταν από τη Σαουδική Αραβία, ύστερα όμως πέρασε στον έλεγχο της Τουρκίας.

Στις 12 Απριλίου 2018 περίπου 13.000 ένοπλοι της Τζαΐς Αλ Ισλάμ μαζί με τις οικογένειές τους, αφού παρέδωσαν ύστερα από συνθήκη την Ανατολική Γούτα στη συριακή κυβέρνηση, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη βόρεια Συρία, στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη.

Εκεί οι 13.000 άνδρες της Τζαΐς Αλ Ισλάμ εντάχθηκαν στον υπό τουρκική διοίκηση Συριακό Εθνικό Στρατό (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι) και οι οικογένειές τους εγκαταστάθηκαν ως έποικοι σε εδάφη συροκουρδικά, αφού προηγουμένως είχαν εκδιωχθεί από αυτά οι Κούρδοι κάτοικοί τους.

Η Τζαΐς Αλ Ισλάμ συμμετείχε και στην τελευταία τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, «Πηγή Ειρήνης», υποστηριζόμενη από τουρκικά -γερμανικής κατασκευής- τανκς «Λέοπαρντ».

Σχετικά άρθρα