Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πομπέο θέλει το Καζακστάν στο πλευρό των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα

Ο Πομπέο θέλει το Καζακστάν στο πλευρό των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καζακστάν, Κίνα, Μάικ Πόμπεο, Ουιγούροι, Σιντζιάνγκ,

Έκκληση στο Καζακστάν να συμπαραταχθεί με την Ουάσιγκτον και να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα όσον αφορά το ζήτημα των δικαιωμάτων των μουσουλμανικών μειονοτήτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ουιγούρων είναι αρκετά ευαίσθητο για το Καζακστάν, χώρα της Κεντρικής Ασίας με στενούς δεσμούς με την Κίνα.

Σε δηλώσεις του από την πρωτεύουσα, Νουρ-Σουλτάν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, Μουκτάρ Τλιουμπερντί.

«Η προστασία των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων προσδιορίζει την ψυχή ενός έθνους.

»Συζητήσαμε την τύχη περισσότερου από ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων Ουιγούρων και Καζάκων τους οποίους το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα κρατά στην Σιντζιάνγκ, στην άλλη μεριά των συνόρων του Καζακστάν», επεσήμανε ο κ, Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλες τις χώρες να ενωθούν μαζί μας και να ασκήσουν πιέσεις για τον άμεσο τερματισμό αυτών των διώξεων.

»Ζητάμε απλώς να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο και άσυλο σε όσους προσπαθούν να φύγουν από την Κίνα.

»Να προστατεύσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να κάνουν απλώς το σωστό», τόνισε.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να επικρίνει την Κίνα για τη Σιντζιάνγκ και ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα των Ουιγούρων, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στην οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, όπως και με τον προκάτοχό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι από την εξουσία έπειτα από 30 χρόνια.

Ο Πομπέο μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία την Παρασκευή και τη Λευκορωσία χθες Σάββατο, μετέβη σήμερα στο Καζακστάν ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και το Ουζμπεκιστάν με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις δύο αυτές χώρες της Κεντρικής Ασίας που πρόσκεινται στη Ρωσία και εξαρτώνται οικονομικά από την Κίνα.

Το Καζακστάν, που είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες και ουράνιο, θεωρείται ότι διαθέτει την πιο ισχυρή οικονομία στην Κεντρική Ασία, ενώ το Ουζμπεκιστάν βγήκε από τρεις δεκαετίες απομόνωσης μετά τον θάνατο το 2016 του Ισλάμ Καρίμοφ.

Η Ουάσινγκτον δυσκολεύεται να διατηρήσει πραγματική επιρροή στην Κεντρική Ασία, ενώ ούτε το ΝΑΤΟ έχει πλέον πραγματική παρουσία στην περιοχή.

Αντίθετα η Ρωσία έχει διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις εκεί και είναι επικεφαλής μιας στρατιωτικής, οικονομικής και τελωνειακής ένωσης στην οποία συμμετέχουν πολλές χώρες της περιοχής.

Η Κεντρική Ασία έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα.

Σχετικά άρθρα