Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθη ο τεράστιος μουφτής του Ισλαμικού Κράτους – Τον… φόρτωσαν σε καρότσα

Συνελήφθη ο τεράστιος μουφτής του Ισλαμικού Κράτους – Τον… φόρτωσαν σε καρότσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Τζιχαντιστές,

Τον υπέρβαρο μουφτή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Άμπου Αμπντούλ Μπαρί, συνέλαβαν οι ιρακινές Αρχές στις 16 Ιανουαρίου στη Μοσούλη.

Οι φωτογραφίες από τη σύλληψη του ιεροεξεταστή (ο μουφτής είναι δικαστής που δικάζει σύμφωνα με τον θρησκευτικό νόμο της Σαρία) έγιναν «βάιραλ» (δημοφιλείς) στο διαδίκτυο, εξαιτίας του τεράστιου όγκου του, με πολλούς χρήστες να τον παρομοιάζουν με τον «Τζάμπα δε Χατ» από την ταινία «Πόλεμος των Άστρων».

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει τον δικό του Τζάμπα δε Χατ», ήταν ένα από τα κοροϊδευτικά σχόλια.

Η σύλληψη του Μπαρί ανακοινώθηκε με υπερηφάνεια από τις ιρακινές Αρχές.

Ήταν γνωστός για τους προκλητικούς πύρινους λόγους του κατά του στρατού και της αστυνομίας, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηγέτες της οργάνωσης.

Ο Μπαρί είναι τόσο υπέρβαρος που οι ιρακινές Αρχές τον φόρτωσαν στην καρότσα ενός ημιφορτηγού για να τον μεταφέρουν στο κρατητήριο.

Κορυφαίος θεολόγος και ιεροεξεταστής

Το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί τον Μπαρί αυθεντία στον νόμο του Κορανίου, τη Σαρία.

Ο ίδιος εξέδιδε θρησκευτικά διατάγματα, φετφάδες.

Ο φετφάς στην ισλαμική πίστη είναι μια μη δεσμευτική αλλά αξιόπιστη νομική άποψη ή διδακτική ερμηνεία που μπορεί να δώσει ένας σεϊχουλισλάμης, ειδικευμένος νομικός ή μουφτής, σε θέματα που σχετίζονται με τον ισλαμικό νόμο.

Το πρόσωπο που εκδίδει φετφά ονομάζεται, από την άποψη αυτή, μουφτής, δηλαδή εκδότης φετφά, από το ρήμα أفتى ‘aftā = «έδωσε επίσημη νομική γνώμη».

Στο Ισλαμικό Κράτος οι μουφτήδες δεν περιορίζονταν στην άποψη, δίκαζαν και καταδίκαζαν τους αντιφρονούντες.

Ο Μπαρί, σύμφωνα με τις ιρακινές Αρχές, διέταξε τις εκτελέσεις θεολόγων και ιμάμηδων που αρνήθηκαν να ορκιστούν πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση όταν κατέλαβε τη Μοσούλη στις αρχές Ιουνίου του 2014.

Επίσης, τον Ιούλιο του 2014 διέταξε την καταστροφή ενός τζαμιού που ήταν χτισμένο στο σημείο που θεωρείται ο τάφος του βιβλικού προφήτη Ιωνά (8ος αιώνας π.Χ.), ο ίδιος που τον κατάπιε η φάλαινα και που σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη κήρυξε τον λόγο του Θεού στην πόλη Νινευή. Η Μοσούλη είναι χτισμένη γύρω από την αρχαία Νινευή.

Το τζαμί στον τάφο του Ιωνά ήταν ένα από τα πολλά μνημεία που το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε στη Συρία και στο Ιράκ.

Ευτυχισμένες στιγμές του Μουφτή στις όχθες του ποταμού Τίγρη, που διασχίζει τη Μοσούλη, όταν είχε την απόλυτη εξουσία στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μάσερ Γκίφορντ, ένας Βρετανός που πολέμησε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ως εθελοντής με τους Κούρδους της Συρίας, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του από τη σύλληψη του ιεροεξεταστή.

«Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος να πω ότι ο Τζάμπα δε Χατ του Ισλαμικού Κράτους συνελήφθη», έγραψε στο Twitter, συγκρίνοντας τον μουφτή με τον Τζάμπα δε Χατ, έναν ογκώδη εξωγήινο με σώμα σκουληκιού. «Καλή επιτυχία με τον απαγχονισμό του στο Ιράκ», έγραψε σκωπτικά, εννοώντας ότι είναι απίθανο να βρεθεί σχοινί να τον κρατήσει.

Ο ίδιος φέρεται να ομολόγησε στις ιρακινές Αρχές ότι εξέδωσε φετφάδες με τις οποίες σφαγιάστηκαν χριστιανοί, γιαζίντι και γυναίκες πωλήθηκαν σκλάβες.

Σχετικά άρθρα