Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Παντρέψου τον βιαστή σου» με τον νόμο – Μεσαιωνικές πρακτικές Ερντογάν στην Τουρκία

«Παντρέψου τον βιαστή σου» με τον νόμο – Μεσαιωνικές πρακτικές Ερντογάν στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νόμος που ετοιμάζεται να περάσει από το τουρκικό κοινοβούλιο απαλλάσσει από τις κατηγορίες κάποιον που έχει συνευρεθεί ερωτικά με ανήλικη, εφόσον την παντρευτεί.

Ο συγκεκριμένος νόμος έχει προκαλέσει την κατακραυγή από μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας και αποκαλείται ως ο νόμος «παντρέψου τον βιαστή σου» και σίγουρα θυμίζει αναχρονιστικές και μεσαιωνικές πρακτικές και καταστάσεις.

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει τον νόμο από την εθνοσυνέλευση στα τέλη του Ιανουαρίου και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από σωματεία που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Ο συγκεκριμένος νόμος θα απαλλάσσει οποιονδήποτε κατηγορείται ότι έχει συνευρεθεί σεξουαλικά με ανήλικο κορίτσι εφόσον το παντρευτεί.

Μάλιστα το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία ανοίγει το δρόμο ώστε να θεσμοθετηθούν όχι μόνο οι βιασμοί και ο γάμος παιδιών, αλλά και η σεξουαλική εκμετάλλευση και η κακοποίηση παιδιών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία πάει να περάσει μία συγκεκριμένη νομοθεσία καθώς κάτι αντίστοιχο είχε προσπαθήσει να κάνει και το 2016 ωστόσο το ζήτημα δεν προχωρήσει μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν τόσο στη χώρα όσο και παγκόσμια.

Ο τότε νόμος συγχωρούσε άνδρες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει «βία ή απειλές».

Υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η νομοθεσία θα προωθήσει την ατιμωρησία στην κακοποίηση παιδιών και θα αφήσει τα θύματα να βιώνουν περαιτέρω κακομεταχείριση από τους επιτιθέμενους.

Ερντογάν: «Οι άντρες και οι γυναίκες δεν είναι ίσοι, είναι ενάντια στη φύση»

Παρά το γεγονός ότι το νόμιμο όριο για γάμο στην Τουρκία είναι τα 18 χρόνια, μία έκθεση του 2018 υπολογίζει ότι περίπου 482.908 κορίτσια έχουν παντρευτεί την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου το 38% των γυναικών και των κοριτσιών στην Τουρκία έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει το 2014 ότι οι άντρες και οι γυναίκες δεν είναι ίσοι.

«Δεν μπορείς να βάλεις στην ίδια βάση τους άνδρες και τις γυναίκες, είναι ενάντια στη φύση».

Ακόμα το 2016 υποστήριξε ότι εάν η γυναίκα δεν αποκτήσει παιδί «δεν είναι ολοκληρωμένη».

«Μία γυναίκα η οποία λέει “δουλεύω, δεν θα γίνω μητέρα”, πραγματικά αρνείται τη θηλυκότητά της.

»Γυναίκες οι οποίες αρνούνται τη μητρότητα και δεν είναι κοντά στο σπίτι, όσο επιτυχημένες και να είναι στη δουλειά τους, είναι ελλιπείς, δεν είναι ολοκληρωμένες».

Πηγή: Independent.co.uk

Σχετικά άρθρα