Έντονη αγωνία για την κατάσταση στη Λιβύη έχει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στην ομιλία της στο Νταβός προειδοποίησε ότι μπορεί «να μετατραπεί στη νέα Συρία», αναφερόμενη σαφώς και στο τεράστιο προσφυγικό κύμα που προκάλεσε ο εμφύλιος στη Συρία.
«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Στην περίπτωση της Λιβύης θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να μη συμβεί ξανά (σ.σ.: να γίνει μία νέα Συρία», τόνισε.
Η Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα βοήθειας προς χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν εμφύλιες συγκρούσεις ούτως ώστε να μην υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα.
«Πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα προληπτικά.
Να βοηθήσουμε, επίσης, τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων», εκτίμησε και προσέθεσε «έχουμε κάνει ένα πρώτο, απλά πρώτο, βήμα για να υπάρξει λύση στη Λιβύη, πριν η χώρα πέσει στην παγίδα ενός παρατεταμένου πολέμου, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στη Συρία».
H καγκελάριος στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έκανε λόγο για «γιγαντιαία μετάβαση» τα επόμενα χρόνια και τόνισε ότι «οι γηραιότεροι πολίτες θα πρέπει να δείξουν κατανόηση για την ανυπομονησία των νεώτερων, την οποία θα πρέπει να αποδεχτούν θετικά και εποικοδομητικά, να κατανοήσουν ότι η νεολαία έχει έναν διαφορετικό ορίζοντα ζωής ο οποίος πηγαίνει πέραν του 2050».
Αναφερόμενη στη κλιματική αλλαγή υπογράμμισε ότι «η τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να είναι θέμα επιβίωσης για ολόκληρη την ήπειρο.
»Με τον τρέχοντα ρυθμό ο στόχος της διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου δεν θα επιτευχθεί.
»Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει τώρα από κοινού.
»Κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει σε αυτό.
»Ιδίως οι βιομηχανικές χώρες έχουν αυτήν την υποχρέωση.
»Δυστυχώς δεν είναι όλες παρούσες», όπως τόνισε, υπονοώντας τις ΗΠΑ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη θέλει να γίνει έως το 2050 κλιματικά ουδέτερη.
»Αυτό οδηγεί σε μετασχηματισμούς ιστορικών διαστάσεων.
»Ο συνολικός τρόπος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ο τρόπος ζωής, όπως τον είχαν συνηθίσει οι άνθρωποι στη βιομηχανική εποχή, θα πρέπει να αλλάξει τα επόμενα 30 χρόνια.
»Απαιτούνται εντελώς νέες μορφές δημιουργίας αξιών».
Τις οποίες, αναρωτιόμαστε, θα τις διδάξει η Γερμανία υποτάσσοντας, χρεοκοπώντας και εθνοκτονώντας όποιον δεν συμφωνεί με τη στενόμυαλη και εμμονική γερμανική αντίληψη περί κόσμου;