Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πήραν είδηση ότι ο Ντι Μάιο οδηγεί την Ιταλία στην αγκαλιά Ρωσίας και Τουρκίας

Πήραν είδηση ότι ο Ντι Μάιο οδηγεί την Ιταλία στην αγκαλιά Ρωσίας και Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ιταλία, Λιβύη, Λουίτζι Ντι Μάιο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Πληθαίνουν τα γεωπολιτικά «σύννεφα» πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζει στο κάδρο της συμφωνίας με τη Λιβύη και των επιδιωκόμενων γεωτρήσεων και την Ιταλία.

Αν και με καθυστέρηση το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις φήμες περί συζητήσεων με την Άγκυρα για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων ανοικτά της Λιβύης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «στερούνται βάσης».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν η Άγκυρα έχει επαφές με τη Ρώμη για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης και παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει απάντηση, καθίσταται σαφές ότι η Ρώμη, στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ρυθμιστικός παράγοντας στη Λιβύη, έχει συνεχείς επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές της με την Τουρκία, με τη δημιουργία, στο άμεσο μέλλον, ενός μόνιμου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου είχε διμερή συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο τέλος της οποίας υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της συνεργασίας με την Άγκυρα.

Ρόλο ρυθμιστή διεκδικεί η Ρώμη

Παρά το ότι η Ιταλία αρχικά καταδίκασε την συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης, ο Ντι Μάιο αρνήθηκε να υπογράψει τα τελικά συμπεράσματα της συνάντησης του Καΐρου, με τους ομολόγους του Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Η Ρώμη, ουσιαστικά, προσπαθεί να εξασφαλίσει άμεση, συνεχή επικοινωνία τόσο με τη Μόσχα, όσο και με την Άγκυρα, για να παίξει και βασικό ρόλο στην λιβυκή κρίση.

Προς το παρόν, όμως, δεν πέτυχε κάτι το σημαντικό: η τριμερής συνεργασία Ιταλίας, Ρωσίας και Τουρκίας για το λιβυκό, την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση Κόντε, μέχρι τώρα δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει.

Η δε προσπάθεια να οργανωθεί η επόμενη συνάντηση για τη Λιβύη, στην ιταλική πρωτεύουσα, έχει ναυαγήσει

Πολλοί σχολιαστές, στην φάση αυτή, κατηγορούν τον 30χρονο Ντι Μάιο, για έλλειψη εμπειρίας και στρατηγικής.

Και τα ΜΜΕ του ομίλου Μπερλουσκόνι, ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης να απομακρυνθούν από την Τουρκία, διότι θεωρεί την διαφαινόμενη προσέγγιση με την Άγκυρα, επιζήμια για τα ιταλικά εθνικά συμφέροντα.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, το οποίο, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, μοιάζει αβέβαιο, μετέδωσε η Deutsche Welle.

Σχετικά άρθρα