Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ντ. Τραμπ θα δικαστεί δίχως αποδεικτικά στοιχεία και δίχως μάρτυρες

Ο Ντ. Τραμπ θα δικαστεί δίχως αποδεικτικά στοιχεία και δίχως μάρτυρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Κογκρέσο, Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ,

Με συνοπτικές διαδικασίες, δίχως αποδεικτικά στοιχεία και δίχως μάρτυρες, όπως επιθυμούσε εξ αρχής ο Αμερικανός πρόεδρος ευελπιστώντας ότι έως τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν θα παρουσιάσει την Κατάσταση της Ένωσης, θα έχει αφήσει την ιστορία αυτή πίσω του, αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία.

Η συγκρουσιακή πρώτη συνεδρίαση της Γερουσίας ολοκληρώθηκε νωρίς την Τετάρτη το πρωί, έπειτα από 13 ώρες.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 13.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας), με τα επιχειρήματα υπέρ της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του.

Πώς αναμένεται να κυλήσει η διαδικασία τις επόμενες ημέρες;

Τετάρτη

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι λεγόμενοι impeachment managers, οι οποίοι έχουν τον ρόλο του κατήγορου, θα αρχίσουν να παρουσιάζουν την υπόθεση που έχουν στα χέρια τους εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Όταν ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή, τον λόγο θα πάρει η ομάδα υπεράσπισης του Αμερικανού προέδρου.

Ενόσω ακούγονται οι δύο πλευρές, οι γερουσιαστές λειτουργούν ως ενόρκοι και δεν επιτρέπεται να μιλούν εκτός αν βρίσκονται σε κλειστή συνεδρίαση.

Οι δικηγόροι του Τραμπ πιθανότατα θα επιχειρήσουν σήμερα κιόλας να να απορρίψουν και τις δύο κατηγορίες εις βάρος του προέδρου.

Η Γερουσία δεν αναμένεται να εγκρίνει ωστόσο την άμεση απόρριψη των κατηγοριών, αφενός για κατάχρηση εξουσίας και αφετέρου για παρακώλυση της έρευνας του του Κογκρέσου.

Και οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους συνολικά 24 ώρες σε μια περίοδο έως τριών ημερών για να πείσουν τους γερουσιαστές.

Αφότου οι δύο πλευρές παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους, στη συνέχεια οι 100 γερουσιαστές –Ρεπουμπλικανοί στην πλειονότητά τους- θα έχουν στη διάθεσή τους 16 ώρες για να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στις δύο ομάδες.

Οι ερωτήσεις θα δοθούν στον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος προεδρεύει της διαδικασίας, για να τις διαβάσει δημοσίως.

Τέλη Ιανουαρίου – Αρχές Φεβρουαρίου

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να συνεχίσουν να πιέζουν προς την αρχική τους κατεύθυνση να κλητευθούν μάρτυρες.

Εάν εγκριθεί το ψήφισμα του Μακόνελ σχετικά με τους αρχικούς κανόνες της δίκης, οι γερουσιαστές πιθανόν να ψηφίσουν μετά την έναρξη της δίκης σχετικά με την κλήτευση μαρτύρων.

Εάν η Γερουσία αποφασίσει τελικά να κλητευθούν μάρτυρες, θα καταθέσουν πρώτα κεκλεισμένων των θυρών.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, οι γερουσιαστές θα αποφανθούν για καθεμία κατηγορία εναντίον του Τραμπ ξεχωριστά.

Για να καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται το «ναι» των δύο τρίτων της Γερουσίας, όπερ σημαίνει ότι είναι σχεδον απίθανο.

Το στοίχημα για τον Τραμπ συνεπώς είναι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία το ταχύτερο δυνατόν, λίγο πριν από την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, στις 4 Φεβρουαρίου.

Σχετικά άρθρα