Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Χαμάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη σχεδιάζει και διατάζει δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ

Η Χαμάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη σχεδιάζει και διατάζει δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Κωνσταντινούπολη, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαμάς,

Η ισλαμική κυβέρνηση της Άγκυρας κάνει τα στραβά μάτια στους αξιωματούχους της Χαμάς που διευθύνουν επιθέσεις στο Ισραήλ από την Κωνσταντινούπολη, έγραψε στα τέλη Δεκεμβρίου η «Jerusalem Post», επικαλούμενη τη βρετανική «The Telegraph» που ανέφερε ως πηγές της κύκλους της ισραηλινής Αστυνομίας.

Ο απολυταρχικός Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτρέπει τώρα τους πράκτορες της τρομοκρατικής ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης να σχεδιάζουν τρομοκρατικής επιθέσεις ενώ βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Πρόσφατες ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία από Ισραηλινούς αστυνομικούς αποκάλυψαν ότι οι επιχειρήσεις της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη διευθύνονται απευθείας από την Κωνσταντινούπολη, με τις τουρκικές Αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια.

Μια τέτοια επιχείριση ήταν το σχέδιο δολοφονίας του δημάρχου της Ιερουσαλήμ και του αστυνομικού Διευθυντή της πόλης από έναν 23χρονο Άραβα κάτοικο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τον Αντχάν Μουσελεμάνι, που είχε στρατολογηθεί για αυτή την αποστολή στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία έχει παραβιάσει (ξαφνιάζεται κανείς;) τη δέσμευσή της το 2015 στους Αμερικανούς να μην επιτρέπει σε αξιωματούχους της Χαμάς να καταστρώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ από τουρκικό έδαφος.

Ο Μουσελεμάνι, που συνελήφθη από την ισραηλινή Ασφάλεια ενώ προσπαθούσε να αγοράσει ένα πιστόλι, είχε συναντηθεί με καθοδηγητή της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, που του πρότεινε να προσπαθήσει να σκοτώσει τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ και ύστερα τον Ισραηλινό ακτιβιστή Γιεχούντα Γκλιγκ ή τον αστυνομικό Διευθυντή Ρόνι Άλσεϊτς.

Ο καθοδηγητής της Χαμάς που «συμβούλεψε» τον Μουσελεμάνι είναι ο Ζακαρία Νατζίμπ, που απελευθερώθηκε από το Ισραήλ το 2011 όταν ανταλλάχτηκε με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που είχε αιχμαλωτιστεί.

Ο Νατζίμπ έχει εκπαιδεύσει κι άλλον για χτύπημα στο Ισραήλ.

Άλλος πράκτορας της Χαμάς, ο Χισάμ Χιτζάζ -επίσης απελευθερώθηκε στην ανταλλαγή με τον Σαλίτ- σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη πρόσφερε 20.000 δολάρια στην οικογένεια όποιου πραγματοποιούσε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ.

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, MIT, συνεργάζεται στενά με τον αξιωματούχο της Χαμάς Τζιχάντ Γιαμόρ.

Η Χαμάς και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν συνδέονται πολιτικά, επισημαίνει η «Jerusalem Post», έχουν στενές ιδεολογικές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, ταξιδεύει ελεύθερα στην Τουρκία δίχως τον φόβο σύλληψης, παρά ότι είναι επικηρυγμένος με 5 εκ. δολάρια από τις ΗΠΑ.

Μέσα στο 2019, σύμφωνα με στοιχεία των ισραηλινών και αιγυπτιακών Αρχών, τουλάχιστον 11 στελέχη της Χαμάς που έφυγαν από τη Γάζα μετακόμισαν στην Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Αμπντέλ Ραχμάν Γανιμάτ, ο εγκέφαλος φονικών επιθέσεων αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών αμάχων τη δεκαετία του 1990.

Σχετικά άρθρα