Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκίνησε στη Γερουσία η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Ξεκίνησε στη Γερουσία η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Κογκρέσο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νάνσι Πελόσι, Ντόναλντ Τραμπ, Ουκρανία, Τζο Μπάιντεν,

Η δίκη του Αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε στη Γερουσία, σε μια από τις σπάνιες στιγμές -μόλις η τρίτη στην αμερικανική ιστορία- που πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διαδικασία καθαίρεσής του.

Σε πρώτη φάση οι γερουσιαστές θα συζητήσουν και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση -και τις πιθανές τροπολογίες της- σχετικά με τους κανόνες που θα ακολουθηθούν σε αυτήν τη δίκη, που αναμένεται να συνεχιστεί έξι ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Σάββατο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με συνεδριάσεις που θα διαρκούν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, καθώς φέρεται να πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να διερευνήσει μια υπόθεση του πολιτικού του αντιπάλου Τζό Μπάιντεν, και της παρεμπόδισης της έρευνας του Κογκρέσου.

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, οι Γερουσιαστές θα κληθούν να αποφασίσουν τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η δίκη.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ πρότεινε κανόνες που θα οδηγήσουν σε μια γρήγορη δίκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μακόνελ παρουσίασε ένα ψήφισμα που θα έδινε στους Δημοκρατικούς εισαγγελείς και τους δικηγόρους του Τραμπ 48 ώρες -24 ώρες η κάθε πλευρά- για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους σε ένα μέγιστο χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι δικηγόροι για το Trump θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους γερουσιαστές να απορρίψουν όλες τις κατηγορίες, μια πρόταση που κατά πάσα πιθανότητα θα υπολείπεται της υποστήριξης που απαιτείται για να πετύχει.

«Αυτό δεν είναι μια δίκαιη δίκη. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν δίκη», ανέφεραν οι επτά βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι θα εκθέσουν την υπόθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, σε δήλωσή τους την Τρίτη.

»Ο Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής στη δίκη Τράμπ, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι σχεδιάζουν μια «νοθευμένη δίκη».

«Περιορίζουν τη διάρκεια της δίκης, ώστε η ακροαματική διαδικασία να συνεχίζεται ως αργά τη νύχτα, την ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις τους», ανέφερε ο κ. Σιφ.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ δήλωσε στο CNN ότι οι Δημοκρατικοί θα ζητήσουν τροποποιήσεις επί του ψηφίσματος.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νανσι Πελόσι, δήλωσε ότι το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών είναι να διεξάγουν τη δίκη στο «σκοτάδι της νύχτας» και κατηγόρησε τον Μακόνελ ότι επέλεξε «να καλύψει τον πρόεδρο Τραμπ αντί να τιμήσει τον όρκο του στο Σύνταγμα».

Ένα ακόμη κρίσιμο διαδικαστικό ζήτημα αφορά τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα –κλειδί, ανάμεσά τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.Αλλά για να το πετύχουν αυτό πρέπει υποβάλουν αίτημα στη Γερουσία η οποία στη συνέχεια πρέπει να το εγκρίνει με ψηφοφορία.

Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 53 από τις 100 έδρες οι Δημοκρατικοί είναι απίθανο να κερδίζουν στις ψηφοφορίες αυτές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CNN, το ήμισυ των Αμερικανών (ποσοστό 51%) τάσσονται υπέρ της καταδίκης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, από τη Γερουσία και απομάκρυνσή του από την προεδρία των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα