Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ούγγροι δικηγόροι: Ο Όρμπαν υπονομεύει το κράτος δικαίου

Ούγγροι δικηγόροι: Ο Όρμπαν υπονομεύει το κράτος δικαίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Ουγγαρία, Ρομά (Αθίγγανοι ή Γύφτοι),

O πρόεδρος του ουγγρικού δικηγορικού συλλόγου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν για υπονόμευση του κράτους δικαίου με την άρνησή του να υπακούσει σε δύο δικαστικές αποφάσεις για πληρωμές κρατικών αποζημιώσεων και προστιμών σε πρώην έγκλειστους φυλακών και στα μέλη μιας κοινότητας Ρομά.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος δέχεται συχνά τα πυρά της ΕΕ επί πολυάριθμων θεμάτων από τότε που ανέλαβε την εξουσία για δεύτερη φορά, το 2010, δήλωσε αυτό το μήνα πως η κυβέρνησή του θα παρακούσει τις δικαστικές εντολές για αποζημίωση πρώην κρατουμένων για απάνθρωπη μεταχείριση και επίσης δεν θα πληρώσει σε μια κοινότητα Ρομά στην ανατολική Ουγγαρία ένα πρόστιμο που επέβαλε δικαστήριο σε μια υπόθεση φερόμενου σχολικού διαχωρισμού.

Ωστόσο, σε μια προφανή υποχώρηση, ένα κυβερνητικό διάταγμα έδωσε εντολή σήμερα στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποζημιώσει τους κρατουμένους μόλις «στην τελευταία προθεσμία που ορίζει ο νόμος» και κάλεσε σε άμεση επανεξέταση των κανονισμών που διέπουν τέτοιες αποζημιώσεις.

«(Η κυβέρνηση έχει) επηρεάσει την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ιδιαίτερα σε δικαστικές αποφάσεις και οφείλω να πω, στο κράτος δικαίου», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του ουγγρικού δικηγορικού συλλόγου, Γιάνος Μπανάτι.

«Αν το κράτος μπορεί να παρακούει αποφάσεις, οι πολίτες αργότερα μπορεί να αποφασίσουν να μην πληρώνουν φόρους που κρίνουν άδικους, ή να αγνοούν μια δικαστική απόφαση για την επιμέλεια τέκνων…Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη διάσταση».

«Ένα δημοκρατικό πολίτευμα (σημαίνει) πως όλοι αποδέχονται τις δικαστικές αποφάσεις», σημείωσε ο Μπανάτι.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την κριτική του, ενώ ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Σχετικά άρθρα