Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος της Αλγερίας επιθυμεί να φιλοξενήσει «διάλογο» ανάμεσα σε όλες τις πλευρές της Λιβύης

Ο πρόεδρος της Αλγερίας επιθυμεί να φιλοξενήσει «διάλογο» ανάμεσα σε όλες τις πλευρές της Λιβύης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλγερία, Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, Λιβύη,

Πρόταση να φιλοξενήσει έναν «διάλογο» ανάμεσα σε όλες τις πλευρές της Λιβύης, με στόχο την προώθηση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, πρότεινε να φιλοξενήσει ο Αμπντελαματζίντ Τεμπούν, όπως μετέδωσε το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS.

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τον επιδιωκόμενο διάλογο ανάμεσα στους Λίβυους αδελφούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Αλγερίας κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Καλούμεθα να συντάξουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, ο οποίος θα είναι δεσμευτικός για τις πλευρές, με στόχο την σταθεροποίηση της εκεχειρίας, την διακοπή της τροφοδοσίας των πλευρών με όπλα ώστε να απομακρυνθεί το φάσμα του πολέμου από ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας μίλησε επίσης για την ανάγκη «ενθάρρυνσης των λιβυκών πλευρών να καθίσουν γύρω από το τραπέζι για να επιλύσουν την κρίση μέσω του διαλόγου και ειρηνικών τρόπων και να αποφύγουν παρεκτροπές με καταστροφικές συνέπειες».

Οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύθηκαν να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων και να σταματήσουν κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης για την ειρήνευση στην χώρα που πλήττεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της δέσμευσης επί του πεδίου όπου εφαρμόζεται μία εύθραυστη εκεχειρία, παραμένουν αβέβαια: ο επικεφαλής της ισλαμικής φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, και ο αντίπαλός του, ο στρατάρχης της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, αρνήθηκαν να συναντηθούν κατά την διάρκεια της διάσκεψης του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πέραν των καλών υπηρεσιών που προσφέρθηκαν πίσω από τους προβολείς για να διασφαλισθεί η επιτυχία του εγχειρήματός της, η Αλγερία κατέβαλε αδιάκοπα προσπάθειες για την σταθεροποίηση της εκεχειρίας», δήλωσε ο Αμπντελαματζίντ Τεμπούν.

Η Αλγερία, με κοινά σύνορα με την Λιβύη μήκους 1.000 χιλιομέτρων, έχει πληθύνει τις τελευταίες εβδομάδες τις επαφές για να συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

Ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, καθώς και οι επικεφαλής της τουρκικής, αιγυπτιακής και ιταλικής διπλωματίας, έχουν πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις στο Αλγέρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, επισκέπτεται την Τρίτη την πρωτεύουσα της Αλγερίας.

Σχετικά άρθρα