Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκος ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Τούρκος ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αμπντουλάχ Καρντάς - Αμίρ Μοχάμεντ Αμπντούλ Ραχμάν αλ Μάουλι αλ Σάλμπι, Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές, Τουρκμένοι,

Αυτός είναι ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ο οποίος πήρε τη θέση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Πρόκειται για τον Αμίρ Μοχάμεντ Αμπντούλ Ραχμάν αλ Μάουλι αλ Σάλμπι (Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi), ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπντουλάχ Καρντάς. Να σημειωθεί πως μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι η οργάνωση ανακοίνωσε ότι τον διαδέχτηκε ο Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

Πρόκειται για έναν Τουρκμένο, δηλαδή Τούρκο, από την περιφέρεια Τελαφάρ του βορειοδυτικού Ιράκ, ο οποίος σύμφωνα με αξιωματούχους από δυο υπηρεσίες πληροφοριών που επικαλείται ο Guardian, ανέλαβε ηγετικό ρόλος στο Ισλαμικό Κράτος μετά από την εμπρηστική επίθεση που σκότωσε τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι τον Οκτώβριο.

Αξιωματικός του στρατού επί Σαντάμ

Ο Αμπντουλάχ Καρντάς, ήταν αξιωματικός του στρατού κατά τη διάρκεια της τυραννίδας του Σαντάμ Χουσεΐν.

Συνελήφθη με τον Μπαγκντάντι στην Μπάσρα το 2003, για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Μάλιστα φέρεται να είχε και το προσωνύμιο «Καθηγητής».

Ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Ένας από τους ιδρυτές και βασικούς ιδεολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προσδιορίστηκε από πολλές υπηρεσίες κατασκοπείας ότι είναι ο διάδοχος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στην ηγεσία της, ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση χθες Δευτέρα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι σε αμερικανική επιχείρηση στα τέλη Οκτωβρίου στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος ονόμασε τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι νέο «χαλίφη των μουσουλμάνων».

Το όνομα αυτό όμως ήταν άγνωστο στους περισσότερους αναλυτές· ορισμένοι διατύπωσαν αμφιβολίες ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γκάρντιαν, που επικαλείται αξιωματούχους δύο υπηρεσιών πληροφοριών -δεν διευκρινίζει ποιων- ο νέος επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης είναι ο Αμίρ Μοχάμεντ Αμπντούλ Ραχμάν αλ Μάουλι αλ Σάλμπι, ιδρυτικό μέλος της και «θεωρούμενος ως ένας από τους ιδεολόγους της».

Τούρκος

Γόνος οικογένειας που ανήκει στη μειονότητα των Τουρκομάνων (ή Τουρκμένων) του Ιράκ, τουρκικής φυλής που ζει στη Συρία και το Ιράκ και ο Ερντογάν θεωρεί τουρκική μειονότητα, συγκαταλέγεται στους ελάχιστους μη Άραβες ψηλά στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους.

Διώκτης τον Γιαζίντι

Ο πτυχιούχος του πανεπιστημίου της Μοσούλης διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στον ανελέητο διωγμό των Γιαζίντι, της κουρδικής ηλιολατρικής θρησκευτικής μειονότητας που μπήκε στο στόχαστρο των τζιχαντιστών στο Ιράκ το 2014.

Καταζητούμενος τρομοκράτης

Ο Σάλμπι φιγουράρει από τον Αύγουστο του 2019 στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» των ΗΠΑ, που προσφέρουν αμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επιτρέψουν τη σύλληψη ή την εξόντωσή του.

Παρουσιάζεται στον ad hoc ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως «δυνητικός διάδοχος του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε την 27η Οκτωβρίου 2019 τον θάνατο του Μπαγκντάντι κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης καταδρομέων της χώρας του στη βορειοδυτική Συρία, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα της εμπόλεμης χώρας με την Τουρκία.

Αφότου αυτοανακηρύχθηκε το 2014 «χαλίφης» σε εδάφη όπου ζούσαν ως και επτά εκατομμύρια άνθρωποι στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας που είχε κυριεύσει το Ισλαμικό Κράτος με κεραυνοβόλα προέλαση, ο Μπαγκντάντι είχε μετατραπεί στο πλέον καταζητούμενο πρόσωπο στον πλανήτη.

Σχετικά άρθρα