Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Τι συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Λιβύη,

Πέντε και πλέον ώρες διήρκησε η κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, με τις χώρες που συμμετείχαν να καταλήγουν σε συμφωνία.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη λύση της εκεχειρίας, που ήταν άλλωστε και το στοίχημα, όπως και στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο.

Η απόφαση έρχεται να ακυρώσει τα σχέδια της Τουρκίας περί στρατιωτικής ενίσχυσης της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Οι χώρες δεσμεύτηκαν, σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου.

Οι διεθνείς προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο στη χώρα πρέπει επίσης να ενισχυθούν.

Παράλληλα, είπε πως οι χώρες κατέληξαν σε ένα σχέδιο επίλυσης της διαμάχης, το οποίο και πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Είπε ακόμη πως θα σχηματιστεί μία στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Τέλος, οι συμμετέχοντες της Διάσκεψης συμφώνησαν όπως σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, υποστήριξε ότι 10μελής στρατιωτική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, στην έδρα του Οργανισμού, στη Γενεύη.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το κλείσιμο των τερματικών πετρελαϊκών σταθμών στη Λιβύη, κατόπιν πρωτοβουλίας αρχηγών φυλών που στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, δίχως να αναφερθεί ονομαστικά στην Ελλάδα, ανέφερε σε δηλώσεις του πως οι χώρες πού δεν προσκλήθηκαν στη διάσκεψη θα μπορούν να λάβουν μέρος στα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Στο τραπέζι της Διάσκεψης βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Το τελικό ανακοινωθέν

Μεταξύ άλλων οι ξένοι ηγέτες καλούν τα εμπλεκόμενα μέρη:

Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων.

Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους.

Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών.

Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Καλούν, επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης των τεχνικών κλιμακίων, ενώ απευθυνόμενοι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιώνουν την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένοι ηγέτες «δεσμεύονται να αποδεχθούν και να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα της ενδο-λιβυκής πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της κρίσης.

Τέλος, εκφράζουν τη στήριξή τους στη δημιουργία ενιαίων Δυνάμεων Ασφαλείας, ενιαίας Αστυνομίας και ενιαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων υπό μία κεντρική πολιτική εξουσία.

Σχετικά άρθρα