Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε το βράδυ της Κυριακής 19/1 η Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη, από την οποία είχε αποκλειστεί η Ελλάδα, με μόνο επίτευγμα μια απλή επιβεβαίωση προθέσεων για κατάπαυση του πυρός στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και συνέχιση του διαλόγου.
Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν σε μελλοντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, όπως δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.
«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.
Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.
Η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε όλους του συμμετέχοντες για το εποικοδομητικό κλίμα εργασίας.
«Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης.
»Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων.
»Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες:
»Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’ αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές.
»Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα», επισήμανε από την πλευρά του ο Χάικο Μάας.
Η Γερμανία δεν έχει καμία δουλειά να εμπλέκεται στη Λιβύη. Δεν είναι αυτοί τόποι για τους Γερμανούς. Ας διδαχτούν από τη συντριβή του Ρόμελ.