Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία κλιμακώνει στην Κύπρο – Μεγάλο παιχνίδι Χριστοδουλίδη με τους Αμερικανούς

Η Τουρκία κλιμακώνει στην Κύπρο – Μεγάλο παιχνίδι Χριστοδουλίδη με τους Αμερικανούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κύπρος, Μάικ Πόμπεο, Νίκος Χριστοδουλίδης, Τουρκία,

Την ώρα που η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα την ένταση, κλιμακώνοντας την προκλητική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με την εξαγγελία νέας παράνομης γεώτρησης, η Λευκωσία απαντά με νέα διπλωματική αντεπίθεση και δεν επιλέγει την πολιτική των κανονιοφόρων, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στον κυπριακό «Φιλελεύθερο», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Εν αναμονή και των εξελίξεων στη Λιβύη, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναχωρεί τη Δευτέρα για Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, επιζητώντας την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επισημαίνει, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα όσα διαδραματίζονται, καθώς οι επιπτώσεις από τα όποια κακώς έχοντα στην περιοχή έχουν άμεση επίδραση και στην ίδια την Ευρώπη.

Ο ΥΠΕΞ ξεκινά ένα διπλωματικό ράλι από τις Βρυξέλλες μέχρι και τις ΗΠΑ, το οποίο κορυφώνεται με την επίσκεψη το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κύπρο του Αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει ξεκάθαρα πλέον την πολιτική βούλησή της για σύσφιγξη των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να τονίζει ότι πλέον οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ δεν περνούν μέσα από τη σχέση τους με την Τουρκία.

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται στην Κύπρο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών θα επισφραγιστεί με διμερείς συμφωνίες.

Μία εξέλιξη η οποία ικανοποιεί απόλυτα την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία, όπως σημειώνει ο Κύπριος ΥΠΕΞ, επιδιώκει περαιτέρω σύσφιγξη των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Αναλύει τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στην πολιτική σκακιέρα της περιοχής και τον καθοριστικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει στις εξελίξεις το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου.

Σχετικά άρθρα