Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο λαός της Λιβύης σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου – Με τα έσοδα η Τρίπολη στρατολογεί τζιχαντιστές

Ο λαός της Λιβύης σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου – Με τα έσοδα η Τρίπολη στρατολογεί τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ισλαμιστές, Λιβύη, Πετρέλαιο, Τζιχαντιστές, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, Χαλίφα Χαφτάρ,

Λιβυκές φυλές που υποστηρίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ κατηγορούν την ισλαμική κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους τζιχαντιστές. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, έκλεισαν τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης από όπου εξάγεται αργό.

Ο ανεπίσημος λογαριασμός στο Twitter του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), που πρόσκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, προέτρεψε την Παρασκευή να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρέμβαση της Τουρκίας, προκαλώντας την αντίδραση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC).

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής του LNA, εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επίθεση για να κυριεύσει την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου εδρεύει η φιλοτουρκική ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του τουρκικής καταγωγής Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τη διεθνοποίηση της σύρραξης, με την εμπλοκή κυρίως της Τουρκίας η οποία έχει ανακοινώσει ότι στέλνει στρατό για να στηρίξει τους ισλαμιστές της Τρίπολης.

Ο λογαριασμός M.LNA στο Twitter, που είναι ανεπίσημος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), κατήγγειλε «τους τρομοκράτες μισθοφόρους του Ερντογάν», του προέδρου της Τουρκίας.

«Η πετρελαϊκή ημισέληνος θα κλείσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην περιοχή της βορειοανατολικής Λιβύης απ’ όπου εξάγεται το περισσότερο λιβυκό πετρέλαιο.

Η περιοχή αυτή ελέγχεται από το 2016 από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ο ίδιος λογαριασμός ζήτησε επίσης να κλείσει «αμέσως» ο πετρελαιαγωγός της Μελίτα καθώς και οι αγωγοί φυσικού αερίου της Μπρέγκα και της Μιζουράτα.

Ο αρχηγός μιας ισχυρής φυλής της ανατολικής Λιβύης, των Ζουάγια, που στηρίζει τον Χαφτάρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διακοπή των εξαγωγών «θα στραγγίσει τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της NOC Μουστάφα Σανάλα, καταδίκασε τις εκκλήσεις για κλείσιμο των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το πετρέλαιο.

Υπενθυμίζοντας ότι ο πετρελαϊκός τομέας είναι «ζωτικής σημασίας» για την οικονομία της Λιβύης, τόνισε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν θα έπρεπε να μετατραπούν σε εργαλεία πίεσης «για πολιτικές διαπραγματεύσεις».

«Η διακοπή των εξαγωγών (…) θα έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για «αβάσταχτη» αύξηση του ελλείμματος, για την αποχώρηση των ξένων εργολάβων και την «απώλεια της μελλοντικής παραγωγής».

Έκλεισαν τα λιμάνια

Τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή και κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει της συνόδου του Βερολίνου.

Η κίνηση καταγράφεται την ώρα που η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον στρατάρχη Χαφτάρ και τους ξένους υποστηρικτές του να τερματίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του, που διαρκούν εννέα μήνες, για την κυρίευση της λιβυκής πρωτεύουσας, έδρα της ισλαμικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Μέλη φυλών εισέβαλαν στο λιμάνι Ζουεϊτίνα, από όπου εξάγεται αργό, και ανακοίνωσαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ταξίαρχος Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι «ο λιβυκός λαός» έκλεισε τα λιμάνια.

Πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου δήλωσε ότι ο LNA και η δύναμη που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξαν να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό.

Η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί.

Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια, υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το κλείσιμο των λιμένων από τα οποία εξάγεται αργό δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχε την ευλογία του LNA.

Φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Χαφτάρ κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους τζιχαντιστές.

Η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, έχει επίσης μεταφέρει τρομοκράτες που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την ισλαμική κυβέρνηση να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.

Το κλείσιμο των λιμανιών αυξάνει την ένταση ενόψει της αυριανής συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Χαφτάρ, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Σάρατζ, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις.

Η σύνοδος, που θα διαρκέσει μία ημέρα, ακολουθεί σειρά αποτυχημένων παρόμοιων εγχειρημάτων και διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη χωρών μελών του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου είχε προειδοποιήσει νωρίτερα εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Μουστάφα Σανάλα.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον LNA, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ισλαμική κυβέρνηση στην Τρίπολη, αλλά καταβάλλει επίσης τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Σχετικά άρθρα