Σε υστερία ο τουρκικός Τύπος την Παρασκευή λόγω της επίσκεψης του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου.
Τα απολύτως ελεγχόμενα από το ισλαμικό καθεστώς τουρκικά ΜΜΕ προβλέπουν κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας λόγω της επίσκεψης Χαφτάρ, λες και τώρα είμαστε «όλα μέλι γάλα».
Με διάχυτη ανασφάλεια και το γνωστό τουρκικό κόμπλεξ, ο τουρκικός Τύπος αναφερόταν μέχρι χθες στην πανίσχυρη Τουρκία και την «κλαίουσα» Ελλάδα που δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, όμως το κλίμα άλλαξε άρδην από αργά την Πέμπτη το βράδυ, όταν έγινε γνωστή η επίσκεψη του Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα.
Πρώτο και καλύτερο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» καυτηρίασε τον ερχομό του, αναφέροντας ότι αφίχθη στην Ελλάδα ο «παράνομος ηγέτης», ενώ ακολούθησε και σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος με εμπρηστικά δημοσιεύματα.
Ο τουρκικός Τύπος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Open TV», βλέποντας την Αθήνα να κάνει αυτά τα βήματα, θορυβήθηκε.
Καθώς όλο αυτό το διάστημα θεωρούσε ότι η Ελλάδα κρατάει μια στάση πιο παθητική που παρουσιάζει τις «αδυναμίες» της σε αντίθεση με την «πανίσχυρη» Τουρκία που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Οι Τούρκοι, δε, δεν γνώριζαν για το βέτο που προτίθεται να ασκήσει η Ελλάδα, όμως θεωρούν ότι η χώρα τους θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Θεωρούν, επίσης, ότι αυτοί βγαίνουν μπροστά ως ειρηνοποιοί και εγγυητές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, καθώς επίσης και ότι οι ενέργειές τους έχουν ισχυρό έρεισμα στο επιχείρημα ότι «πρέπει να στηρίξουμε (σ.σ.: ως διεθνής κοινότητα) τη νόμιμη κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ, και όχι τον παράνομο Χαφτάρ».
Την Πέμπτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, μιλώντας -μεταξύ άλλων- για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι κακώς δεν προσκληθήκαμε και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Είπε, επίσης, ότι επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ έχει στείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους του, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Κομισιόν, για να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομο και απαράδεκτο και τόνισε:
«Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα ασκήσουμε βέτο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».