Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Δυναμίτες» Ερντογάν πριν το Βερολίνο: Στέλνω στρατό στη Λιβύη και το Ορούτς Ρέις για έρευνες στην Αν. Μεσόγειο

«Δυναμίτες» Ερντογάν πριν το Βερολίνο: Στέλνω στρατό στη Λιβύη και το Ορούτς Ρέις  για έρευνες στην Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ίμια, Λιβύη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ,

Στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη αλλά και το Ορούτς Ρέις για έρευνες στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο Σαράτζ (Νότιο Κρητικό Πέλαγος) προέβη την Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, δυναμιτίζοντας έτσι το κλίμα, εν όψει της Συνόδου στο Βερολίνο από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα.

«Η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη», όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στην έρευνα υδρογονανθράκων, δραστηριοποιούμαστε διπλωματικά ώστε να επέλθει η ειρήνη και η ευημερία.

»Δεν επιτρέψαμε πρωτοβουλίες που στόχο είχαν να αποκλειστεί η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” (σ.σ. ψευδοκράτος)», δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του, τονίζοντας:

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τόσο τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, όσο και των ομογενών μας στη Βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ακόμη πως η Άγκυρα εντός του 2020 θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Άγκυρα θα στείλει το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρέις για σεισμικές έρευνες!

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης.

»Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών.

»Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές.

»Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, σε νέα εμπρηστική δήλωση προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του, βάζοντας για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο τα ελληνικά νησιά και δυναμιτίζοντας περαιτέρω το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη 3 ωρών ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948.

»Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)».

Παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας.

»Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Σχετικά άρθρα