Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει με έμμεσο τρόπο τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Πιθανή ημερομηνία η 19η Ιανουαρίου.
«Χλωμό» το ενδεχόμενο συμμετοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει η Deutsche Welle.
Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πληροφορίες για το ενδεχόμενο διεξαγωγής διάσκεψης για τη Λιβύη στις 19 του μηνός στο Βερολίνο.
«Τέτοια σχέδια υπάρχουν όντως» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχουν και θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα να έχουν συνομιλίες με εταίρους στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή τη διάσκεψη.
Με Τουρκία αλλά χωρίς Ελλάδα
Η 19η Ιανουαρίου συμπίπτει και με την ημερομηνία επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, όπως πρώτος ενημέρωσε σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός CNN της Τουρκίας.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη διάσκεψη.
Ωστόσο, απαριθμώντας τα κράτη με τα οποία η Γερμανία έχει έρθει σε επαφή για τη διοργάνωση της διάσκεψης ανέφερε και την Τουρκία.
Τα άλλα είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.
Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Διαδικασία του Βερολίνου, όπως ονομάζονται οι γερμανικές προσπάθειες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης για τη Λιβύη, «συνεργάζεται με εκείνα τα κράτη που έχουν άμεση επιρροή στην κατάσταση στη Λιβύη».
Σε ό,τι αφορά την επιθυμία που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συμμετέχει και αυτός στη διάσκεψη, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε στη δήλωση ότι από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες της διάσκεψης θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος εκείνων που θα παραβρεθούν.
«Μόνο η αρχή»
Στόχοι της διάσκεψης είναι, σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, η επίτευξη εκεχειρίας και το εμπάργκο όπλων όσο και η έναρξη διαπραγματεύσεων των αντιμαχόμενων πλευρών στη χώρα.
Θέλοντας να περιορίσει τις προσδοκίες από αυτή συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι η διάσκεψη θα «είναι μόνο η αρχή για μια μεγαλύτερη διαδικασία», η οποία θα πρέπει να ακολουθήσει.
Πηγή: Deutsche Welle