Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαφτάρ και Σαράτζ θα υπογράψουν στη Μόσχα εκεχειρία; – Τι λέει ανώτερος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Χαφτάρ και Σαράτζ θα υπογράψουν στη Μόσχα εκεχειρία; – Τι λέει ανώτερος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Ακίλα Σάλεχ, Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Ρωσία, Τζιχαντιστές, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, Χαλίφα Χαφτάρ,

Ο επικεφαλής της ισλαμικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ο τουρκικής καταγωγής Φαγιέζ αλ Σαράτζ, και ο αντίπαλός του στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που πρόσκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αναμένεται να υπογράψουν τη Δευτέρα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γνωστοποίησε ανώτερος Λίβυος αξιωματούχος που πρόσκειται στους τουρκόφιλους ισλαμιστές.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, έκρινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Χαλίντ αλ Μίσρι (Khalid al Mishri), σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ.

Το Συμβούλιο του Κράτους είναι ένα συμβουλευτικό σώμα, σαν Γερουσία. Τα μέλη του προέρχονται από το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο της Λιβύης, το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, που ελεγχόταν από τους ισλαμιστές και παραμένουν τέτοιοι.

Ο Χαλίντ αλ Μίσρι, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου του κράτους από τις 8 Απριλίου 2018, είναι μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης που σχετίζεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Χαλίντ αλ Μίσρι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανέφερε ότι θα συνοδεύει τον τουρκικής καταγωγής Σαράτζ στη Μόσχα, όπου θα βρίσκονται ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ.

Διάγγελμα Σαράτζ

Σε σύντομο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Σαράτζ προέτρεψε τους Λίβυους για «γυρίσουν τη σελίδα».

«Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε.

Ο Χαφτάρ κήρυξε εκεχειρία

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου από τον Απρίλιο του 2019 πολιορκούν την Τρίπολη, ανακοίνωσε εκεχειρία, στην οποία στη συνέχεια προσχώρησε και ο Σαράτζ.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της Κυριακής, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

«Δυνάμεις θα επιτηρούν την εκεχειρία»

Ο Μίσρι ανέφερε ότι η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.

Ο Σαράτζ διεμήνυσε στο διάγγελμά του ότι είναι έτοιμος να διατάξει την επανέναρξη των επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνησή του αν ο «επιτιθέμενος» παραβιάσει την εκεχειρία.

Ωστόσο πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά, μέσω διαλόγου στον οποίο δεν έχουν θέση δικτατορικές μορφές εξουσίας».

Ο τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «να αποφευχθεί το να χυθεί κι άλλο λιβυκό αίμα».

Τουρκολίβυοι παντού

Ηγέτης του κόμματος «Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης» (έχει παρόμοιο όνομα με το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ερντογάν) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του οποίου στέλεχος όπως προαναφέραμε είναι ο Χαλίντι αλ Μίσρι, είναι ο Μοχάμεντ Σοουάν από τη Μισράτα.

Ο Μοχάμεντ Σοουάν είναι τουρκικής καταγωγής. Η Μισράτα είναι μια πόλη – λιμάνι με πλειονότητα τουρκικής καταγωγής πληθυσμό (έποικοι επί οθωμανικής κατοχής).

Ο Σοουάν ηγείται του κόμματος «Δικαιοσύνης και Οικοδόμησης» από την ίδρυσή του το 2012. Είχε φυλακιστεί από το καθεστώς Καντάφι.

Αποφυλακίστηκε το 2006 και μέχρι την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι εργαζόταν ως διευθυντής ξενοδοχείου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει χαρακτηρίσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα «τρομοκρατική οργάνωση».

Σχετικά άρθρα