Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Ποια εκεχειρία; Μάχες μαίνονται στην Τρίπολη μεταξύ LNA και τζιχαντιστών

Λιβύη: Ποια εκεχειρία; Μάχες μαίνονται στην Τρίπολη μεταξύ LNA και τζιχαντιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Τζιχαντιστές, Τρίπολη,

Οι ανταποκριτές του Reuters στη Λιβύη επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας, που κήρυξε πρώτος ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) τα ξημερώματα της Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι αυτή η εκεχειρία, που κήρυξε ο LNA, δεν είναι η εκεχειρία που ζήτησαν την περασμένη Τετάρτη Ρωσία και Τουρκία εμφανιζόμενες ως εγγυήτριες δυνάμεις της Λιβύης (που δεν είναι καμία τους).

Το βρετανικό Reuters επιβεβαιώνει ότι οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πυρά ακούγονταν το πρωί της Κυριακής από τις περιοχές Σαλαχεντίν και Αΐν Ζαρά της πρωτεύουσας, που πολιορκείται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Ο στρατηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Αλ Μαμπρούκ Αλ Γαζάουι, κατήγγειλε ότι «οι πολιτοφύλακες (της κυβέρνησης) παραβίασαν την εκεχειρία σε περισσότερα από ένα μέτωπα με όλους τους τύπους όπλων», προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του LNA αναμένουν εντολές από το Γενικό Επιτελείο τους.

Η έκκληση για εκεχειρία ήρθε μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών γύρω από την Τρίπολη και την απελευθέρωση της Σύρτης, που κατεχόταν από τους ισλαμιστές της Τρίπολης, που περιήλθε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Βουλής (του LNA)

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) δεν είναι «αντιπρόσωποι» της Ρωσίας, όπως προσπαθεί να τον εμφανίσει η Μόσχα και άλλες χώρες που εναντιώνονται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο LNA υποστηρίζει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και έχει λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία.

Ωστόσο, ας μη λησμονούμε ποτέ, ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ υπήρξε επί μια 20ετία άνθρωπος της CIA και επέστρεψε στη Λιβύη επειδή τον έστειλαν εκεί οι Αμερικανοί να ελέγξει την κατάσταση.

Στο πλευρό του Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται επίσης η Γαλλία, ενώ και η Ελλάδα τον βλέπει θετικά. Φήμες αναφέρουν ότι τον υποστηρίζει και το Ισραήλ.

Η ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης, ένα καθεστώς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και την Ιταλία, η οποία παίζει διπλό παιχνίδι στη Μεσόγειο.

Στον πολεμικό χάρτη, με μοβ χρώμα τα εδάφη που έχουν απομείνει υπό τον έλεγχο της φιλοτουρκικής ισλαμικής Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας.

Η υπόλοιπη Λιβύη ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σχετικά άρθρα