Την ανάγκη για πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις εξελίξεις σε Λιβύη, Ιράν και Ιράκ, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια του εκτάκτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε μάλιστα ότι «αυτή είναι η δική μας γειτονιά και παίζεται η αξιοπιστία μας».
Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.
Με τον κ. Σαλαμέ συναντήθηκε νωρίτερα κατ` ιδίαν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας είχε ενδελεχή συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη και τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης.
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τις προσπάθειες του κ. Σαλαμέ για πολιτική λύση.
Επίσης, η Ελλάδα, κατόπιν συνομιλίας του κ. Δένδια με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ ΛεΝτριάν, στήριξε την επανενεργοποίηση της επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο με διευρυμένη εντολή ώστε να επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς Λιβύη σε αέρα και θάλασσα.
Μετά το πέρα της συνάντησης των 28, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ εξέφρασε την ανησυχία των Ευρωπαίων πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο στη Λιβύη, βάση των τελευταίων εξελίξεων.
Οι 28, όπως τόνισε στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας και συμφωνούν για την πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ.
Ο κ. Μπορρέλ σημείωσε ότι οι 28 ενημερώθηκαν από τον κ. Σαλαμέ για τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, τους πυρήνες που έχουν εντοπιστεί, όπως και τους 750.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, αλλά και τον ευρύτερο κίνδυνο διασποράς της αποσταθεροποίησης στις χώρες του Σαχέλ.
Έκανε λόγο και για τους νέους παράγοντες που εμπλέκονται στην περιοχή, τη Ρωσία και την Τουρκία, κάτι που ενδέχεται να ανατρέψει τις σημερινές γεωπολιτικές ισορροπίες.
Ως εκ τούτου, οι 28 έδωσαν στον Ύπατο Εκπρόσωπο την πολιτική εντολή να ξεκινήσει διπλωματικές επαφές για πολιτική λύση, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου.
Σημείωσε δε ότι ελπίζοντας σε κατάπαυση του πυρός και ενεργοποίηση του πολιτικού διαλόγου, η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει για την εποπτεία της εκεχειρίας και την παρακολούθηση της τήρησης του εμπάργκο όπλων, στη βάση της εμπειρίας που υπάρχει από την επιχείρηση «Σοφία».
Ο κ. Μπορρέλ θα παρουσιάσει μέτρα και προτάσεις για τα παραπάνω στο επόμενο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ή μόλις υπάρξει εκεχειρία.
Σε σχέση με το Ιράκ, οι 28 ζήτησαν ταχεία και άμεση αποκλιμάκωση, τόνισαν ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλο πόλεμο, καταδίκασαν τις επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν την παρακολούθηση και την εφαρμογή της συμφωνίας JCPOA, καλώντας το Ιράν να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις της, την οποία και θα πιστοποιήσει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Οι Υπουργοί έδωσαν πολιτική εντολή στο Ύπατο Εκπρόσωπο να εντείνει τις διπλωματικές επαφές για την ταχεία αποκλιμάκωση και μια συνολική πολιτική περιφερειακή λύση.