Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γρίφος για γερούς λύτες η συντριβή του Boeing στο Ιράν- Και Καναδοί στις έρευνες

Γρίφος για γερούς λύτες η συντριβή του Boeing στο Ιράν- Και Καναδοί στις έρευνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπλάνο, Αεροπορικό Δυστύχημα, Αεροσκάφος, Ιράν, Καναδάς, Ουκρανία,

Σε γρίφο για γερούς λύτες αποδεικνύεται η συντριβή του Boeing 737 κοντά στη Τεχεράνη, μιας και από χθες τόσο αμερικανικά ΜΜΕ όσο και αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η αεροπορική τραγωδία στο Ιράν είναι αποτέλεσμα… λάθους, όταν πύραυλος «χτύπησε» το αεροπλάνο.

Οι ιρανικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι μια δεκαμελής ομάδα από τον Καναδά είναι «καθ’ οδόν προς το Ιράν», μετά τη συντριβή του ουκρανικού Μπόινγκ 737 κοντά στην Τεχεράνη που στοίχισε τη ζωή στους 176 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό, στην πλειονότητά τους Ιρανο-καναδούς.

Η ομάδα αναμένεται να «ασχοληθεί με υποθέσεις σχετικές με τους Καναδούς που έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το τραγικό δυστύχημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ερχομός της αντιπροσωπείας αυτής δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός, καθώς η Οτάβα διέκοψε το 2012 τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν μεμφόμενη την Ισλαμική Δημοκρατία για την υποστήριξή της στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Όμως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει πως το Ιράν θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να «διευκολύνει» το έργο των χωρών που έχασαν πολίτες τους στο δυστύχημα, τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν μετά την τραγωδία με το Έρμπας της Iran Air (290 θάνατοι), το οποίο ο Αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει ότι κατέρριψε κατά λάθος το 1988.

Ενώ το Λονδίνο και η Οτάβα ισχυρίζονται ότι το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση PS752 της Ukraine Airlines International επλήγη αναμφίβολα από ιρανικό πύραυλο, πιθανόν κατά λάθος, το ιρανικό ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει πως «τα αποτελέσματα της τεχνικής έρευνας [για τα αίτια του δυστυχήματος] θα παρουσιαστούν με διαφανή τρόπο» σε όλο τον κόσμο.

Η Τεχεράνη αναφέρει πως σχεδιάζει να συνεργαστεί με «εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Μπόινγκ» καθώς και με ειδικούς των χωρών που εμπλέκονται στην τραγωδία.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, εκπρόσωποι των ΗΠΑ του Καναδά και της Γαλλίας θα ταξιδέψουν στην Τεχεράνη προκειμένου να συμμετάσχουν σε συναντήσεις για την υπό την ηγεσία του Ιράν έρευνα για το δυστύχημα με το ουκρανικό επιβατηγό αεροπλάνο.

«Μόλις φθάσουν, θα συμμετάσχουν σε συναντήσεις για τη διερεύνηση των αιτιών της συντριβής», ανέφερε το IRNA.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβίβασαν σήμερα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «σημαντικά δεδομένα» για τη συντριβή του ουκρανικού Μπόινγκ στο Ιράν.

«Μαζί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήσαμε Αμερικανούς εκπροσώπους» και «λάβαμε σημαντικά δεδομένα που θα τύχουν επεξεργασίας από τους ειδικούς μας», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Βαντίμ Πριστάικο.

Σχετικά άρθρα