Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε την ιρανική πυραυλική επίθεση σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε την ιρανική πυραυλική επίθεση σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Γενς Στόλτενμπεργκ, Ιράκ, Ιράν, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου),

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Μέση Ανατολή μετά και από τους βομβαρδισμούς του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί.

Το ΝΑΤΟ μετά από αρκετές ώρες πήρε θέση για τους βομβαρδισμούς καλώντας το Ιράν να απέχει από νέα βίαια περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με ένα tweet του ανέφερε:

«Καταδικάζω τις επιθέσεις του Ιράν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

»Το NATO καλεί το Ιράν να απέχει από περαιτέρω βία.

»Οι σύμμαχοι συνεχίζουν να συμβουλεύονται και να παραμένουν αφοσιωμένοι στην αποστολή μας στο Ιράκ».

Σε διαβεβαίωση ότι είχε ενημερωθεί από το Ιράν πως θα πραγματοποιήσει επιδρομές στο έδαφός του προχώρησε νωρίτερα το Ιράκ.

Το Ιράκ σημείωσε επίσης ότι σχεδόν ταυτοχρόνως οι Αμερικανοί τηλεφώνησαν για να αναφέρουν ότι δεχόντουσαν επίθεση, την ώρα που η Τεχεράνη εκτόξευε 22 πυραύλους σε ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.

«Σήμερα μετά τα μεσάνυχτα, δεχθήκαμε επίσημο προφορικό μήνυμα από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν το οποίο έλεγε ότι τα αντίποινα για τη δολοφονία του μάρτυρα Κασέμ Σολεϊμανί άρχιζαν ή θα άρχιζαν εντός ολίγου και ότι τα πλήγματα θα περιοριστούν σε ζώνες στις οποίες υπάρχει παρουσία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες», ανακοίνωσε το γραφείο του υπό παραίτηση πρωθυπουργού της χώρας, Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

«Σχεδόν την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί μας τηλεφώνησαν ενώ οι πύραυλοι έπεφταν στους αμερικανικούς τομείς των βάσεων του Άιν αλ Άσαντ και του Αρμπίλ», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ούτε ο Ιρακινός Στρατός ούτε ο υπό τις ΗΠΑ Συνασπισμός Δυνάμεων στο Ιράκ έχουν δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για απώλειες από τα πλήγματα αυτά.

Εκτοξεύτηκαν 22 βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους – εδάφους

Χθες το βράδυ, λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων εδάφους – εδάφους κατά των βάσεων του Άιν αλ Άσαντ και Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν ορισμένοι από τους 5.200 στρατιώτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Ιράκ, οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ενώνονται σε κοινό μέτωπο κατά της Ουάσιγκτον.

Επίσης, έκαναν γνωστό ότι συντονίζονται με το Ιράν και την λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Τεχεράνης για μία «σκληρή και μελετημένη απάντηση στις τρομοκρατικές αμερικανικές δυνάμεις».

Ο χαρακτηρισμός αυτός είχε ψηφισθεί λίγο νωρίτερα από το Ιρακινό Κοινοβούλιο.

«Οι Αμερικανοί πεζοναύτες πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στα κρησφύγετα τους για να ετοιμάσουν τα φέρετρά τους, διότι τα “τάγματα της διεθνούς αντίστασης” συγκροτήθηκαν», απείλησαν οι φιλοϊρανικές, ιρακινές πολιτοφυλακές.

Σχετικά άρθρα