Η πρωτεύουσα Τρίπολη της Λιβύης είναι «κόκκινη γραμμή», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, μετά από συνάντηση με τον τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργό της ισλαμικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.
«Η Αλγερία θεωρεί την Τρίπολη ως κόκκινη γραμμή και περιμένει κανείς να μην την περάσει», δήλωσε.
Ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, με αντιπροσωπεία της ισλαμικής του κυβέρνησης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλγερία.
Ο πρόεδρος Τεμπούν κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.
Ο κ. Τεμπούν δήλωσε ότι από την αρχή της κρίσης της Λιβύης, η Αλγερία έχει υιοθετήσει την αρχή της «εξεύρεσης πολιτικής λύσης για την προστασία της ενότητας του λαού της Λιβύης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας χωρίς ξένη παρέμβαση».
Ο πρόεδρος της Αλγερίας παρότρυνε τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη χώρα να τερματίσουν τις εντάσεις και κάλεσαν τις ξένες δυνάμεις να σταματήσουν να τους προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη.
Ζήτησε επίσης την επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση.
Οι Αρχές της Αλγερίας ενημέρωσαν τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης για την έντονη απόρριψή τους σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, σύμφωνα με αλγερινές διπλωματικές πηγές στην Asharq Al-Awsat.
Ο Σαράτζ έφτασε στη Αλγερία τη Δευτέρα, όπου πραγματοποίησε συνομιλίες με τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο Αμπντελμαζίντ Τεμπούν.
Συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών του, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα και τον υπουργό Εσωτερικών Φαθί Μπασάγκα.
Το Αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν μέρος των τακτικών συνομιλιών μεταξύ των γειτονικών χωρών.
Ξεχωριστά, ο πρόεδρος Τεμπούν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να παραστεί στη διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη, που έχει προγραμματιστεί στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα.
Η Αλγερία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, η οποία ξέσπασε με την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι το 2011.
Οι Αρχές της Αλγερίας έχουν κατασχέσει εκατοντάδες λαθραία όπλα στα σύνορα με τη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και συνέλαβαν πολλούς εξτρεμιστές που κατευθύνονταν προς την εμπόλεμη χώρα.