Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μακρόν εξέφρασε στον Τραμπ την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας και ζήτησε αποκλιμάκωση

Ο Μακρόν εξέφρασε στον Τραμπ την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας και ζήτησε αποκλιμάκωση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, Ντόναλντ Τραμπ, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τους συμμάχους της εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μακρόν τόνισε ότι το Ιράν πρέπει να αποφύγει «αποσταθεροποιητικές» ενέργειες στην περιοχή, μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Δύναμης Κουντς, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Σολεϊμανί και «υπενθύμισε ότι είναι αναγκαίο να βάλει πλέον τέλος το Ιράν» σε αυτή τη δράση.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της για να πέσουν οι εντάσεις.

Προτεραιότητα, τόνισε ο Μακρόν, είναι ο Διεθνής Συνασπισμός που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, με πλήρη σεβασμό στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ «για την ασφάλειά του και την περιφερειακή σταθερότητα».

Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ Συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για τη διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ και με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μακρόν τονίστηκε ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιρακινός ομόλογός του θα παραμείνουν σε στενή επαφή με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά άρθρα