Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στη Λιβύη

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρωσία, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Τουρκία,

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη ζήτησε η Ρωσία και αυτή η συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι η πρώτη ευκαιρία του Οργανισμού να συζητήσει τις δύο ανυπόστατες «συμφωνίες» που σύναψε στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Τρίπολης.

Επισήμως, το αίτημα της Μόσχας αφορά τη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στο Βερολίνο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Ακόμη όμως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην αυριανή συνεδρίαση θα γίνει επίσης αναφορά στα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την GNA που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα συζητηθεί επίσης η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της GNA και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό των δυνάμεων της Βουλής την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο.

Δεν αποκλείεται επίσης κάποιο μέλος του Συμβουλίου να θέσει στο τραπέζι και την εμπλοκή Ρώσων μισθοφόρων -κάτι που διαψεύδει η Μόσχα- που φέρονται να στηρίζουν τον Χάφταρ.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει «σταδιακά» η αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι έχει στείλει τζιχαντιστές στο πλευρό της ισλαμικής κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Σχετικά άρθρα