Η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι σύμφωνα με την οποία η χώρα του «πιθανόν να μη στείλει στρατιώτες στη Λιβύη αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και οπισθοχωρήσουν», δεν έγινε τυχαία.
Στην Άγκυρα το καθεστώς Ερντογάν, παρά τις αλαζονικές δηλώσεις, έχουν καταλάβει ότι η περιπέτεια στη Λιβύη είναι πολύ επικίνδυνη.
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να υποστηρίξουν μια επιχείρηση που θα γίνει 2.000 χλμ. μακριά από την Τουρκία, χωρίς να ΄χουν καμία δυνατότητα υποστήριξης από χώρες γειτονικές της Λιβύης. Οι τουρκικές ΕΔ δεν έχουν κάνει ποτέ τέτοια επιχείρηση.
Ο Ερντογάν που έχει εγκλωβιστεί από τις δηλώσεις του μέσω των οποίων παρουσίαζε τη Τουρκία περίπου ως την απόλυτη στρατιωτική υπερδύναμη, φαίνεται ότι τώρα προσπαθεί να «συμμαζευτεί» και να στείλει στη Λιβύη 150 έως 200 στρατιώτες, οι οποίοι θα υποστηρίξουν με ελαφρύ οπλισμό τις δυνάμεις που ελέγχει η κυβέρνηση της Τρίπολης.
Αυτή η δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τη μοίρα των εκλεκτών του Ερντογάν στη Λιβύη…
Η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει ζητήσει από την Τουρκία πολύ περισσότερα από τους 150-200 στρατιώτες που προτίθεται να στείλει ο Ερντογάν.
Τι έχει ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης από την Τουρκία;
Τουλάχιστον 6 έως 8 μαχητικά αεροσκάφη F-16, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, ναυτικές δυνάμεις στις οποίες θα περιλαμβάνονται φρεγάτα και ένα ή δύο υποβρύχια και την αποστολή τουλάχιστον 3.000 στρατιωτών.
Όλες αυτές οι δυνάμεις απαιτούν σοβαρή υποστήριξη και αυτό αναζήτησε ο Ερντογάν σε Τυνησία και Αλγερία.
Καμία από τις δύο χώρες δεν φαίνεται προς το παρόν ότι θέλει να μπλέξει στην τουρκική περιπέτεια της Λιβύης.
Συνεπώς οι τουρκικές ΕΔ αν τελικά ανταποκριθούν στο αίτημα της Τρίπολης, θα πρέπει να προετοιμαστούν για την υποστήριξη των δυνάμεων τους, αποκλειστικά με τουρκικά μέσα.
Η απόσταση των 2.000 χλμ. σ’ ένα μη φιλικό περιβάλλον δεν είναι καθόλου μικρό πρόβλημα για τις τουρκικές ΕΔ που έχουν συνηθίσει να εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις μόνο όταν όλα έχουν… εκ των προτέρων διευθετηθεί ή όταν έχουν απέναντι τους αμάχους!
Στη Λιβύη όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη.
Οι Ρώσοι έχουν στείλει στην περιοχή αντιαεροπορικά συστήματα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και τα οποία μπορούν να απειλήσουν τα τουρκικά UAV αλλά και τα F-16.
Για τα τελευταία υπάρχει ακόμη ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί.
Τα F-16 των Τούρκων είτε θα πρέπει να μετασταθμεύσουν στη Λιβύη και να εκτεθούν στους κινδύνους της περιοχής, είτε θα πρέπει να κάνουν επιχειρήσεις ανεφοδιαζόμενα στον αέρα από τα ιπτάμενα τάνκερ που η Τουρκία διαθέτει.
Καμία από τις δύο επιλογές δεν θα ΄ναι εύκολη για την Τουρκία.