Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη φυλάσσεται η Αμερικανική Πρεσβεία στη Βαγδάτη (φωτο)

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη φυλάσσεται η Αμερικανική Πρεσβεία στη Βαγδάτη (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Αμερικανική Πρεσβεία, Βαγδάτη, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν, Καταΐμπ Χεζμπολάχ, Σιίτες,

Βαριά οπλισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναλάβει τη φύλαξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη, μετά την επίθεση που δέχτηκε από χιλιάδες φιλοϊρανούς διαδηλωτές την Τρίτη παραμονή πρωτοχρονιάς.

Στο Twitter έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες με τους πάνοπλους στρατιώτες σε θέσεις μάχης.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στην Πρεσβεία με εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, ενισχύθηκε η φρουρά της Πρεσβείας για την υπεράσπιση του διπλωματικού προσωπικού και των αμερικανικών συμφερόντων.

Να σημειωθεί ότι μετά τις χθεσινές αναταραχές, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, γνωστοποίησε ότι θα στείλει περί τους 750 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.

Έκανε λόγο για μία «πρέπουσα» και «προληπτική» κίνηση που λαμβάνεται ως «απάντηση στην αύξηση του επιπέδου κινδύνου για το αμερικανικό προσωπικό και για τις εγκαταστάσεις (σ.σ. της πρεσβείας)».

Η επιχείριση πραγματοποιήθηκε τη νύχτα:

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, οι φιλοϊρανοί που διαδήλωναν από χθες κατά των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής Καταΐμπ Χεζμπολάχ, αποσύρθηκαν από την περίμετρο της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Ωστόσο, λιγοστοί παρέμειναν στην περιοχή και ξεκίνησαν να στήνουν ένα στρατόπεδο διαμαρτυρίας μπροστά από ένα γειτονικό ξενοδοχείο.

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που παρέμεινε είπε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν εκδιωχθούν από το Ιράκ.

Χθες Τρίτη, η εξωτερική περίμετρος της πρεσβείας κατακλύστηκε από διαδηλωτές οργισμένους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, της Καταΐμπ Χεζμπολάχ, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 μέλη της.

Στη διάρκεια της νύχτας οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές έξω από την πρεσβεία και σήμερα το πρωί, πρωτοχρονιά, έφερναν προμήθειες σε τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη και στρώματα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδίαζαν να παραμείνουν επί μακρόν.

Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες κυριαρχούν φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες που έχουν πλέον ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ, κάλεσαν το πρωί το πλήθος να αποσυρθεί τώρα που το «μήνυμά του ακούστηκε».

Δείτε φωτογραφίες με Αμερικανούς στρατιώτες να φυλάνε την Πρεσβεία με το δάκτυλο στη σκανδάλη:

Σχετικά άρθρα