Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαδηλωτές παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν στην Αμερικανική Πρεσβεία στη Βαγδάτη

Διαδηλωτές παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν στην Αμερικανική Πρεσβεία στη Βαγδάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Αμερικανική Πρεσβεία, Βαγδάτη, Βίντεο, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Καταΐμπ Χεζμπολάχ, Σιίτες,

Διαδηλωτές επιτέθηκαν την Τρίτη, παραμονή πρωτοχρονιάς, κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βαγδάτη, καίγοντας σημαίες, κατεβάζοντας κάμερες παρακολούθησης και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική», μετά τις φονικές αμερικανικές επιδρομές κατά ένοπλης φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Οι συμμετέχοντες στην επικήδεια πομπή 25 φιλοϊρανών παραστρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής στο Ιράκ, κατόρθωσαν να περάσουν ανεμπόδιστοι όλα τα σημεία ελέγχου της φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η Αμερικανική Πρεσβεία.

Όμως οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν στην συνέχεια θέσεις στις εισόδους της Πρεσβείας, καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να γίνονται βίαιοι.

Οι διαδηλωτές ήταν ένστολοι μαχητές της σιιτικής φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ αλ Σάαμπι), ενός συνασπισμού σιιτικών φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στον οποίο ανήκουν και οι μονάδες της Καταΐμπ Χεζμπολάχ, οι οποίες και ήταν ο στόχος των αμερικανικών επιδρομών.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν και γυναίκες που κρατούσαν σημαίες του Ιράκ, αλλά και της πολιτοφυλακής.

Κρατώντας πανό που γράφουν «Το Κοινοβούλιο πρέπει να διώξει τις αμερικανικές δυνάμεις, διαφορετικά θα τις διώξουμε εμείς», «Κλείστε την αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη», οι διαδηλωτές φώναξαν «η Αμερική είναι ο μεγάλος Σατανάς».

«Το αίμα των μαρτύρων δεν θα είναι μάταιο και η αντίδρασή μας θα είναι πολύ σκληρή για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ», δήλωσε αργά την Κυριακή ο ανώτατος διοικητής της πολιτοφυλακής, ο Τζαμάλ Τζαφάρ Ιμπραΐμι, γνωστός με το πολεμικό ψευδώνυμό του Αμπού Μαχντί αλ Μοχάντες.

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ενισχύθηκε στο Ιράκ μετά τις αμερικανικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για τον θάνατο Αμερικανού κατά την επίθεση με ρουκέτα κατά βάσης στο Ιράκ.

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όμως η Ουάσιγκτον θεώρησε υπεύθυνη την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η πολιτοφυλακή Χασχντ αλ Σάαμπι, η οποία βοήθησε την ιρακινή ηγεσία στις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις, έχει ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σχετικά άρθρα