Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Φωτιά από τον ουρανό» έπεσε σε μισθοφόρους του Ιράν σε Συρία και Ιράκ – F-15 διέλυσαν την Καταΐμπ Χεζμπολάχ

«Φωτιά από τον ουρανό» έπεσε σε μισθοφόρους του Ιράν σε Συρία και Ιράκ – F-15 διέλυσαν την Καταΐμπ Χεζμπολάχ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, Ιράκ, Ιράν, Καταΐμπ Χεζμπολάχ, Μάικ Πόμπεο, Μαρκ Έσπερ, Ντόναλντ Τραμπ, Πεντάγωνο, Σιίτες, Συρία, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Πολεμικό τελεσίγραφο έστειλε την Κυριακή η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν άλλη πρόκληση από το Ιράν και τους μισθοφόρους του, που έχουν διασπαρεί στο Ιράκ και τη Συρία.

Αμερικανικά F-15 βομβάρδισαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά πέντε στόχους (εγκαταστάσεις) της φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ και τη Συρία.

Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, αντίποινα στην τελευταία επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση την Παρασκευή σε αμερικανική βάση στο Ιράκ.

Μια τόσο ισχυρή απάντηση -πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες- ερμηνεύεται ως σαφέστατο μήνυμα στους μουλάδες του Ιράν και στην τυραννική θεοκρατία τους, ότι η υπομονή έχει εξαντληθεί.

Τα όνειρα του Ιράν για μια νέα Περσική Αυτοκρατορία που θα απλώνεται έως τη Μεσόγειο δεν θα επιτραπούν.

Όπως και κάθε άλλου τυράννου οι σχεδιασμοί στην περιοχή, που συνωμοτεί ενάντια στην ανθρώπινη ελευθερία, στη δικαιοσύνη και στη λογική.

Αντίποινα

Οι Αμερικανοί έπληξαν την Κυριακή πέντε στόχους της παραστρατιωτικής οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ, που πρόσκειται στο Ιράν, στο Ιράκ και τη Συρία, ως απάντηση στην επίθεση με ρουκέτες τις προηγούμενες ημέρες σε αμερικανική βάση στο Ιράκ, στην οποία σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πολίτης εργολάβος και τραυματίστηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες.

Πρόκειται για την πρώτη ισχυρή απάντηση του Αμερικανικού Πενταγώνου στις επιθέσεις της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης και συνάμα ερμηνεύεται ως αυστηρή προειδοποίηση στο Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, περιέγραψε τα πλήγματα κατά της Καταΐμπ Χεζμπολάχ ως «αμυντικά πλήγματα ακριβείας» που «θα υποβαθμίσουν» την ικανότητα της οργάνωσης να διεξάγει μελλοντικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.

Σύσκεψη στην έπαυλη στη Φλόριντα

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ενημέρωσε το Σάββατο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και έδωσε την άδεια για τα πλήγματα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το CNN.

Στο Μαρ αλ Λάγκο της Φλόριντα, στην πολυτελή έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ, παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο αρχηγός γενικών επιτελείων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ.

Σε δηλώσεις του από την έπαυλη του προέδρου, ο Μάικ Πομπέο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε μια «αποφασιστική δράση» και ότι οι απειλές κατά των αμερικανικών δυνάμεων συνεχίζονταν για «εβδομάδες και εβδομάδες».

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να προβαίνει σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους Αμερικανούς άνδρες και τις γυναίκες», δήλωσε ο Πομπέο.

Πράγματι, οι επιθέσεις με ρουκέτες με στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ήταν επανειλημμένες, με ορισμένες σιιτικές φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις να διακηρύττουν επίμονα ότι θα διώξουν τους Αμερικανούς από το Ιράκ.

Ο Μαρκ Έσπερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ «θα προβούν σε επιπλέον δράσεις όπως είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουμε ότι ενεργούμε με αυτοάμυνα και αποτρέπουμε περαιτέρω κακή συμπεριφορά από πολιτοφυλακές ή και από το ίδιο το Ιράν».

75 νεκροί

Τουλάχιστον 75 σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι) του Ιράκ, μια παραστρατιωτική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν και θεωρείται μέρος του ιρακινού στρατού.

Οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ αποκαλείται και 45η Μεραρχία της Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερις οπλαρχηγοί της Καταΐμπ Χεζμπολάχ.

Μεταξύ των σκοτωμένων είναι και ο εικονιζόμενος οπλαρχηγός της Καταΐμπ Χεζμπολάχ Μορτάντα Τζαμπάρ Γαϊλάν Σαλμάχ Χαζαλί, διοικητής που 1ου συντάγματος της 45ης Μεραρχίας, δηλαδή της Καταΐμπ Χεζμπολάχ.

Άμπου Αλί αλ Χαζάλι, ακόμα ένας οπλαρχηγός της Καταΐμπ Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε.

Ο οπλαρχηγός Άμπου Αλί αλ Χαζαλί ήταν πολύ κοντινός στον Ιρανό στρατηγό διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί.

Ένας από τους στόχους που χτυπήθηκε είναι το αρχηγείο της οργάνωσης στην περιοχή Καΐμ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ αποτελεί οργάνωση που συμμετέχει στις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης, θεωρείται δηλαδή παραστρατιωτική δύναμη του ιρακινού στρατού αν και υποστηρίζεται από το Ιράν.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι τρεις στόχοι που επλήγησαν ήταν στο Ιράκ και οι δύο στη Συρία.

Επρόκειτο για οπλοστάσια, αποθήκες πυρομαχικών, κέντρα διοίκησης και ελέγχου της οργάνωσης.

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν αμερικανικά F-15 που απογειώθηκαν από στρατιωτικά αεροδρόμια της Ιορδανίας.

Πρώτη επιτέθηκε η Καταΐμπ Χεχμπολάχ

Την περασμένη Παρασκευή αμερικανική βάση κοντά στο Κιρκούκ, του βόρειου Ιράκ, δέχθηκε επίθεση.

Χτυπήθηκε από 30 ρουκέτες.

Σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πολίτης εργολάβος και τραυματίστηκαν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Χόφμαν τόνισε ότι η Καταΐμπ Χεζμπολάχ συνδέεται με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, συνδέεται με την ιρανική «λεγεώνα των ξένων», τη «Δύναμη Κουντς» των Φρουρών της Επανάστασης.

Η «Δύναμη Κουντς» στρατολογεί σιίτες ή Ιρανούς που ζουν σε χώρες εκτός Ιράν (Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.α.) και εκτός από τον μισθό τους, ως μισθοφόροι, τους παραχωρεί και την ιρανική υπηκοότητα μετά από ορισμένο διάστημα θητείας.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χόφμαν η Καταΐμπ Χεζμπολάχ έλαβε βοήθεια από το Ιράν με στόχο να επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Αρχηγός της οργάνωσης είναι ο Άμπου Μαχντί αλ Μουχαντίς, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες του Ιράκ.

Στο παρελθόν είχε πολεμήσει ενάντια στους Αμερικανούς και σήμερα είναι ο υπαρχηγός των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης.

Αντιδράσεις από το Ιράκ

Ο εκπρόσωπος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, Αμπντελκαρίμ Χαλάφ, δήλωσε σε ζωντανή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, Al-Iraqiya TV, ότι ο υπουργός Άμυνας Έσπερ ενημέρωσε τον ιρακινό πρωθυπουργό Μαχντί μόλις μισή ώρα πριν εξαπολυθούν οι επιθέσεις.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του και τις ανησυχίες του ότι μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ζήτησε από τον Έσπερ να σταματήσουν οι επιδρομές αμέσως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρακινού στρατού.

Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ κάλεσε σε αγώνα έως εσχάτων για την εκδίωξη των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Το Ιράν προκαλεί διαρκώς. Το καλοκαίρι επιτέθηκε σε πετρελαιοφόρα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο και σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Ιούνιο κατέρριψε ένα αμερικανικό ντρον.

Οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει στο Ιράν ότι κάθε απειλή στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και στο εμπόριο πετρελαίου θεωρείται απαράδεκτη.

Τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από επιθέσεις -με ρουκέτες- με στόχο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Στο Ιράκ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες για να προσφέρουν βοήθεια στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Δείτε εικόνες από στόχο που βομβαρδίστηκε:

Σχετικά άρθρα