Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Οι εχθροί του Ερντογάν μετά τη συμφωνία με Τρίπολη

Reuters: Οι εχθροί του Ερντογάν μετά τη συμφωνία με Τρίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Ισραήλ, Λιβύη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed,

Τους εχθρούς που δημιούργησε ο Ερντογάν στη Μεσόγειο μετά την προκλητική συμφωνία του με την ετοιμόρροπη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων, επιχειρεί να χαρτογραφήσει το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο επίσης κάνει εκτενή αναφορά και στις επιπτώσεις της ανυπόστατης «συμφωνίας» μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Το ρεπορτάζ επικαλείται αναλυτές που εκτιμούν ότι η Άγκυρα με την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης ήθελε να προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά και να επιβάλλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία έβαλε ένα σημαντικό εμπόδιο, σύμφωνα με το Reuters, στις προσπάθειες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Το μήνυμα της Τουρκίας ήταν ξεκάθαρο προς την Ε.Ε., την Αίγυπτο και το Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει εκμετάλλευση στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και να δοθεί ενεργειακό πλεονέκτημα σε άλλα κράτη.

Οι εχθροί

«Ταυτόχρονα με το να βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο (σ.σ. η συμφωνία με την Τρίπολη) επιδεινώνει τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε. και προστίθεται στις τρέχουσες διαμάχες για την μεταναστευτική πολιτική και τα ευρύτερα ερωτήματα για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε το ρεπορτάζ.

Παράλληλα σημείωσε ότι η συμφωνία ανεβάζει τους τόνους με την Αίγυπτο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άσχημο σημείο από το 2013 όταν ανετράπη ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο στήριζε η Άγκυρα.

Πολλοί από τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι έχουν μεταναστεύσει στην Τουρκία.

Στη Λιβύη το Κάιρο στηρίζει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ κόντρα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία έχει στο πλευρό της την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ ήταν πιο επιφυλακτικό για την κίνηση της Τουρκίας στην Λιβύη.

Σύμφωνα με αναλυτές, ένας λόγος γι’ αυτή τη στάση μπορεί να είναι ότι τα Ιεροσόλυμα επιθυμούν να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για την Άγκυρα σε περίπτωση που ο αγωγός EastMed γίνει μη βιώσιμος και τότε χρειαστεί να μεταφέρουν φυσικό αέριο μέσω τουρκικού εδάφους.

«Η Ρωσία είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ. Την ώρα που Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε αντίθεση για την Συρία, συντονίζονται στην ενεργειακή πολιτική και η Μόσχα είναι πρόθυμη να αφήσει την Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος.

»Αλλά η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης βάζει τις δύο χώρες σε αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη όπου η Ρωσία προσανατολίζεται προς τον Χαφτάρ.

»Η Ρωσία και η Τουρκία θα συζητήσουν την στρατιωτική υποστήριξη της Λιβύης σε μία σύνοδο τον επόμενο μήνα», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Αναλυσούλα ελαφριά από το Reuters, αναπαράγει πράγματα γνωστά.

Η εγγλέζικη «πονηριά» εκδηλώνεται στο σημείο που η ανάλυση επιχειρεί να διασπείρει καχυποψία μεταξύ Αθήνας και Ιεροσολύμων, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ κρατάει πισινή με την Τουρκία.

Γνωστός ο «πόνος» των Βρετανών επειδή η BP δεν συμμετέχει σε κανένα θαλάσσιο Οικόπεδο.

Στη θέση τους κανονικά θα έπρεπε να ασχολούνται με το εάν θα τους μείνει η Σκωτία, αντί να σπέρνουν καχυποψίες μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών.

Σχετικά άρθρα