Έπειτα από την έκτακτη συνάντηση Ερντογάν – Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Δεκεμβρίου, κατά την επιστροφή του δεύτερου από το Κατάρ, ο τουρκικός στρατός έλαβε εντολές να αρχίσει τις προετοιμασίες για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.
Νωρίτερα την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ο τουρκικής καταγωγής ισλαμιστής πρωθυπουργός της Λιβύης ζήτησε επίσημα την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη, για να προστατέψουν τον ίδιο και την ισλαμική κλίκα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που τον περιβάλλει.
Το μνημόνιο επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, που υπογράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου, απειλεί να κλιμακώσει την ένταση σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Τουρκία… κατοχυρώνει δικαίωμα επέμβασης στη Λιβύη, αν της ζητηθεί, και διαρκούς στρατιωτικής παρουσίας ακριβώς κάτω από την Κρήτη.
Ο τουρκικός στρατός έλαβε εντολές να αρχίσει τις προετοιμασίες για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει δηλαδή ήδη το «πράσινο φως» στο στρατό να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποστολή πλοίων και αεροσκαφών στην Τρίπολη.
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, θα αποσταλούν 2 ή 3 σκάφη υποβρύχιων καταστροφών με κομάντο, καθώς επίσης και 100 Τούρκοι πεζοναύτες.
Η ανάπτυξη των πρώτων αυτών μονάδων έχει προγραμματιστεί να γίνει σε 2 εβδομάδες, δηλαδή αρχές του 2020, και ως στόχο τους θα έχουν υποτίθεται την εκπαίδευση των τζιχαντιστών που υπερασπίζονται την ισλαμική κυβέρνηση του Σαράτζ.
Οι ίδιες τουρκικές πηγές ισχυρίζονται ότι θα είναι στρατιωτικοί σύμβουλοι και δεν θα εμπλακούν σε μάχες.
Η Άγκυρα εξετάζει ακόμη την αποστολή μισθοφόρων που υπηρετούν σε ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως η SADAT.
Κάτι αντίστοιχο που έχει κάνει και η Ρωσία με την αποστολή της ομάδας Wagner.
Επιπλέον, το σχέδιο είναι να συσταθεί κι ένα κοινό τμήμα άμυνας και ασφάλειας, το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει τη νομική βάση για μία περαιτέρω πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων της Τουρκίας στη Λιβύη.
Η συμφωνία επίσης προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών και ελέγχων εντός των θαλασσίων ζωνών που έχουν καθορίσει οι δύο χώρες.
Η Τουρκία –σε κάθε περίπτωση πάντως- έχει συμφωνήσει να καλύψει όλα τα έξοδα για την υλοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη.
Τωρινή στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη
Στη Λιβύη αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει στείλει 100 τεθωρακισμένα Kirpi II 4×4, τα οποία αγόρασε το Κατάρ για λογαριασμό του καθεστώτος της Τρίπολης.
Επίσης έχει στείλει και οχήματα Vuran.
Παράλληλα, η Τουρκία περίπου την ίδια περίοδο έστειλε στο στρατό της κυβέρνησης Σαράτζ και ντρον τύπου «Bayraktar».
Ένα τουρκικό «Bayraktar» καταρρίφθηκε από τον στρατό του κοινοβουλίου, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.
Η Άγκυρα δεν απέκρυψε τη μεταφορά του οπλισμού αυτού στην Τρίπολη, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ.
Λέγεται ότι η τουρκική στρατιωτική βοήθεια επέτρεψε στον Σαράτζ να αντισταθεί απέναντι στον Χαφτάρ.