Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά να στείλει στρατό στη Λιβύη

Η Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά να στείλει στρατό στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πιο κοντά προς τη στρατιωτική στήριξη της ισλαμικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, που πολιορκείται στην Τρίπολη, φέρεται να βρίσκεται η Τουρκία, μετά και την κατάθεση της στρατιωτικής «συμφωνίας» των δύο πλευρών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Πέραν του «μνημονίου» – «συμφωνίας» καθορισμού των θαλάσσιων «συνόρων», η Άγκυρα υπέγραψε με την Τρίπολη και την επέκταση της ήδη υφιστάμενης μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση ανταπόκριση της Άγκυρας, σε ενδεχόμενο αίτημα της Τρίπολης για την παροχή στρατιωτικής συνδρομής.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, επέρχεται εν μέσω της κορύφωσης του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, με τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να πολιορκούν την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Στα τέλη Νοεμβρίου, Άγκυρα και Τρίπολη υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ιταλίας και άλλων χωρών της Μεσογείου.

Μάλιστα, η Τουρκία έχει ήδη αποστείλει τη σχετική συμφωνία και στα Ηνωμένα Έθνη, αναμένοντας την έγκρισή της.

«Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μέχρι στιγμής, πάντως δεν έχει καθοριστεί το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα η σχετική ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο στρατηγός Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, έδωσε εντολή για την έναρξη της τελικής επιχείρησης κατάληψης της Τρίπολης, η οποία βρίσκεται στα χέρια των ισλαμιστών.

Η κυβέρνηση των ισλαμιστών, παρότι ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα και ορισμένα τμήματα στα δυτικά, τυγχάνει της επίσημης αναγνώρισης του ΟΗΕ.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ.

Πάντως, η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη -προς υποστήριξη της Τρίπολης- έχει εγείρει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Ενδεικτικά, ο βουλευτής των κεμαλικών, Ούτκου Τσακίροζερ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε «ανήσυχος», σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

Σχετικά άρθρα