Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυστρία: Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα διέγραψε τον πρώην αρχηγό του Στράχε

Αυστρία: Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα διέγραψε τον πρώην αρχηγό του Στράχε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Αυστρία, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε,

Έπειτα από παλινωδίες πολλών εβδομάδων και συνεχείς αναβολές, το πρώην συγκυβερνών στην Αυστρία, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, διέγραψε οριστικά από μέλος του, τον πρώην αρχηγό του – επί δεκαπενταετία – Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι τον περασμένο Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα.

Την απόφαση διαγραφής ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ο νέος αρχηγός των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος στα τέλη Μαΐου είχε διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος τον Στράχε, όταν εκείνος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα του, μετά τις αποκαλύψεις για την «Υπόθεση Ίμπιζα»: το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, στο οποίο ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται άμεσα.

Ο Στράχε και τα σκάνδαλα

Η συμμετοχή του Στράχε ως μέλους του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο όχι τόσο λόγω της «Υπόθεσης Ίμπιζα», όσο λόγω της κατασπατάλησης από μέρους του, χρημάτων του κόμματος για προσωπικά του έξοδα.

«Για εμάς αυτό είναι μία απελευθέρωση», τόνισε χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας την διαγραφή του Στράχε, ο Νόρμπερτ Χόφερ, καθότι όπως σημείωσε, μπαίνει τώρα «τελεία και παύλα» στην «Υπόθεση Ίμπιζα», και το Κόμμα των Ελευθέρων μπορεί τώρα να ατενίσει στο μέλλον.

Επίσημα πάντως, η σημερινή, ερήμην του, οριστική διαγραφή του Στράχε, δεν αποτελεί επακόλουθο της «Υπόθεσης Ίμπιζα», ή της σπατάλης κομματικών χρημάτων, αλλά οφείλεται στις «επιζήμιες για το κόμμα δημόσιες εμφανίσεις του Στράχε, τις τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, τις αναρτήσεις του στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σάλο είχαν προκαλέσει πριν δύο εβδομάδες οι νέες αποκαλύψεις, ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, δικαιολογούσε ως «έξοδα παράστασης», ακόμη και τις δαπάνες συντήρησης της πισίνας της βίλας του σε προάστιο της Βιέννης, ή και τις πληρωμές ιδιαιτέρων μαθημάτων.

Και αυτό, πέραν από τις ήδη γνωστές σπατάλες κομματικών χρημάτων για προσωπικές αγορές του ίδιου και της συζύγου του, και βέβαια πέραν από την φερόμενη άμεση εμπλοκή του στο πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως «Υπόθεση Ίμπιζα», για το οποίο διενεργείται από την Γενική Εισαγγελία έρευνα σε βάρος του για απιστία.

Σχετικά άρθρα