Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

B. Κορέα κατά ΗΠΑ: Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα – Θα απαντάμε σε κάθε μέτρο

B. Κορέα κατά ΗΠΑ: Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα – Θα απαντάμε σε κάθε μέτρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας άσκησε κριτική εις βάρος των ΗΠΑ επειδή ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δήλωσε έτοιμο να απαντήσει σε κάθε αντίστοιχο μέτρο που θα επιλέξει η Ουάσιγκτον, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι ΗΠΑ μίλησαν για αντίστοιχα μέτρα στη συνάντηση, όπως έχουμε πει δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε αντίστοιχο μέτρο που τυχόν να επιλέξουν οι ΗΠΑ», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικαλούμενο εκπρόσωπο του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε «ανοησία» την απόφαση των ΗΠΑ να συγκαλέσουν το ΣΑ του ΟΗΕ και είπε ότι κάτι τέτοιο θα την βοηθήσει να λάβει μια ξεκάθαρη απόφαση για το ποιον δρόμο θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Πιονγκγιάνγκ εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει να της προσφέρει τίποτα σε κάποιες πιθανές νέες συνομιλίες με στόχο την αποπυρηνικοποίησή της.

«Οι ΗΠΑ μιλάνε για διάλογο, όποτε ανοίγουν το στόμα τους, αλλά είναι τόσο φυσικό ότι δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν ενώπιόν μας ακόμη κι αν ξεκινήσει διάλογος».

Το 15μελές ΣΑ συγκλήθηκε την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες διεθνώς ότι η Βόρεια Κορέα πιθανόν να ξεκινήσει τις πυρηνικές δοκιμές ή τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που έχουν διακοπεί από το 2017 επειδή πάγωσαν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίησή της ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη «να λάβει ταυτόχρονα χειροπιαστά βήματα» προς μια συμφωνία για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Κορέας αλλά πρόσθεσε ότι το ΣΑ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ η Βόρεια Κορέα υπερασπίζεται ακόμη το δικαίωμά τις στις δοκιμές αυτές και χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «παράνομες».

Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι θα περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ την «εχθρική τους πολιτική» απέναντί της και να προσφέρουν κάτι διαφορετικό από τα αιτήματα για μονομερή αφοπλισμό.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πει ότι θα αποφασίσει πιθανόν να ακολουθήσει μια απροσδιόριστη «νέα οδό» αν οι ΗΠΑ δεν συμβιβαστούν.

Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπίγκαν αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Σεούλ για να συναντηθεί με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, γεγονός που εγείρει εικασίες ότι θα επιχειρήσει να διασώσει τις συνομιλίες προσεγγίζοντας τη Βόρεια Κορέα ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Σουν δήλωσε χθες ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να χαλαρώσει το ΣΑ τις κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας σε μια προσπάθεια υποστήριξης των συνομιλιών και «αποφυγής μιας δραματικής ανατροπής» της κατάστασης.

Σχετικά άρθρα