Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τούρκος αντιπρόεδρος: Ούτε σπιθαμή πίσω σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο

Τούρκος αντιπρόεδρος: Ούτε σπιθαμή πίσω σε Κύπρο, Αιγαίο και Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Λιβύη, Νησιά Αιγαίου, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Στην «κόψη του ξυραφιού» είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με τη γείτονα χώρα να εντείνει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Αθήνα έχει περάσει στη διπλωματική «αντεπίθεση» για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Οι Τούρκοι ωστόσο επιμένουν σε υψηλούς τόνους.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή παραχώρηση από τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά στην τουρκική βουλή ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Και συνέχισε: «Τα πλοία μας “Φατίχ” και “Γιαβούζ” συνεχίζουν τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Με τα πλοία μας μέσα στο 2020 θα κάνουμε πέντε νέες γεωτρήσεις, συνεχίζοντας έτσι τη ενεργητική στρατηγική μας στο πεδίο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Η εν λόγω δήλωση έρχεται έπειτα από τις προκλήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu εξαπολύει «πυρά» στην Αθήνα με αφορμή την απέλαση του Λίβυου πρέσβη.

Ο κ. Ακάρ χαρακτήρισε «δείγμα αδυναμίας και έλλειψη ισχύος» την πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, όταν εξέπνευσε η προθεσμία που του είχε δοθεί προκειμένου να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά Ελλάδα το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

«Όπως ξέρετε απελάθηκε ο πρέσβης της νόμιμης και αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

»Κι αυτό έγινε επειδή του ζητήθηκε ένα αντίγραφο της συμφωνίας και απελάθηκε με αυτή τη δικαιολογία.

»Εμείς θεωρούμε πως αυτό είναι δείγμα αδυναμίας και έλλειψης ισχύος και υπογραμμίζω πως αυτό δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έκρυψε την ενόχληση της Άγκυρας για τις προσπάθειες της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα