Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία ζητά στήριξη από το ΝΑΤΟ για να εξολοθρεύσει τους Κούρδους της Συρίας

Η Τουρκία ζητά στήριξη από το ΝΑΤΟ για να εξολοθρεύσει τους Κούρδους της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κουρδιστάν, Κούρδοι, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Η Τουρκία στήριξε εν τέλει το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνίας, τώρα είναι η ώρα της συμμαχίας να στηρίξει την Άγκυρα στη σύγκρουση με την κουρδική πολιτοφυλακή (YPG), τόνισε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθιστώντας σαφές ότι το γεγονός πως δεν έθεσε το βέτο που απειλούσε, δεν σημαίνει ότι υποχωρεί σε ένα από τα βασικότερα αιτήματά του.

Η Τουρκία απειλούσε με βέτο στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την καλύτερη προστασία της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής από την αντίπαλο της συμμαχίας Ρωσία.

Προϋπόθεση της Άγκυρας για να συναινέσει ήταν να χαρακτηριστούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και έως πρόσφατα σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο, αφού ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας ζήτησαν την υποστήριξη της Τουρκίας.

«Όλοι μας κάλεσαν και μας ζήτησαν να στηρίξουμε το σχέδιο. Έπειτα από συνομιλίες με τους συναδέλφους μου, είπαμε ναι, αλλά δεν πρέπει να μας εγκαταλείψετε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ο τρόπος στήριξης της Συμμαχίας στην Τουρκία δεν έχει διασαφηνιστεί.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ότι ο ορισμός των YPG δεν τέθηκε επί τάπητος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από τους συμμάχους –Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία- να χρηματοδοτήσουν το σχέδιό του για μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στην «ασφαλή ζώνη» της βόρειας Συρίας.

Ένας από τους συμμάχους δεσμεύτηκε να στηρίξει την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

Ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν και να συζητήσουν εκ νέου για το θέμα αυτό τον Φεβρουάριο, στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά άρθρα