Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ξένοι πράκτορες» δημοσιογράφοι και μπλόγκερ στη Ρωσία με νόμο του Πούτιν

«Ξένοι πράκτορες» δημοσιογράφοι και μπλόγκερ στη Ρωσία με νόμο του Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Δημοσιογράφοι, Πράκτορες, Ρωσία,

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, υπέγραψε τη Δευτέρα έναν αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος πλέον θα μπορεί να θεωρεί τους δημοσιογράφους και τους μπλόγκερ ως «ξένους πράκτορες».

Ο νέος αυτός νόμος έχει εγείρει ήδη αντιδράσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εξωτερικό καθώς ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεση τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Αμνηστία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι ομάδες αλλά και οι ιδιώτες που θα φέρουν το χαρακτηρισμό του «ξένου πράκτορα», θα πρέπει να έχουν το συγκεκριμένο σήμα στις δημοσιεύσεις τους και θα πρέπει να υποβάλλουν λεπτομερή έγγραφα στις αρχές αλλιώς θα αντιμετωπίσουν ποινές γιατί δεν δεν εναρμονίζονται με τις διατάξεις του νόμου.

Πάντως όπως σημειώνουν από το Κρεμλίνο για να θεωρηθεί κάποιος ιδιώτης «ξένος πράκτορας», θα πρέπει να πληρούνται δύο κριτήρια, θα πρέπει να δημιουργεί ή να διανέμει το υλικό ενός «ξένου πράκτορα και θα πρέπει να δέχεται χρηματοδότηση από το εξωτερικό, ενώ για παράδειγμα ένα retweet θα καθιστά κάποιον ως «ξένο πράκτορα», μόνο εφόσον λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός βέβαια ήδη εφαρμόζεται στη χώρα για κάποια Μ.Μ.Ε. και για μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι ασχολούνται με την πολιτική και λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Ήδη έχει θεωρηθεί ως «ξένος πράκτορας», ο ηγέτης τη καμπάνιας κατά του Πούτιν και του οργανισμού ενάντια στη διαφθορά, Αλεξέι Ναβάνι.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο σχετικά με τη λειτουργία τον media, εισήχθη το 2017 και ήταν μία απάντηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν κατηγορήσει έναν δημοσιογράφο του δικτύου RT «ξένο πράκτορα».

Παρ’ όλ’ αυτά, ο πρώτος νόμος που έβαζε την συγκεκριμένη ετικέτα σε κάποιον εισήχθη το 2012 και είχε ταχθεί κατά μη-κυβερνητικών οργανισμών, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανώσεων κοινωνίας των πολιτών, που δέχονταν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και ασχολούνταν με τον πολιτικό ακτιβισμό στη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα