Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νεοφύτου υπέρ αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας εάν λυθεί το Κυπριακό – Έχετε κι άλλους έξυπνους στην Κύπρο;

Ο Νεοφύτου υπέρ αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας εάν λυθεί το Κυπριακό – Έχετε κι άλλους έξυπνους στην Κύπρο;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αβέρωφ Νεοφύτου, Αγωγός, Ενέργεια, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

Στην Κύπρο παράγουν περισσότερους έξυπνους από όσους μπορούν να καταναλώσουν. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι ύστερα από μια επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας.

Λέτε ο κ. Νεοφύτου να μην άκουσε ποτέ για τον αγωγό East Med, ή εάν άκουσε λέτε να έχει κάποιο άλλο πρότζεκτ στο μυαλό του;

Πάντως, για να τελειώνουμε με τους «επαρχιακούς» πολιτευτές του Ελληνισμού, εναλλακτική στον αγωγό East Med δεν υπάρχει και δεν υπάρχει περίπτωση -ας το εμπεδώσει αυτό καλά ο κ. Νεοφύτου- το Ισραήλ να συμφωνήσει σε αγωγό που να κατέχει τις κάνουλες ο κ. Ερντογάν.

Ίσως ο κ. Νεοφύτου να θεωρεί δίχως κόστος μια τέτοια δήλωση, αφού μια επίλυση του Κυπριακού, τουλάχιστον σύμφωνα με κανόνες Δικαίου και Λογικής, φαίνεται προς το παρόν αδύνατη.

Ωστόσο, όταν ανοίγουμε το στόμα μας πρέπει να συνυπολογίζουμε πώς ακούγονται αυτά που λέμε και να μην νομίζουμε ότι ο πονηρός επαρχιωτισμός μας μπορεί να σταθεί στον μεγάλο χάρτη.

Ούτε αποτελεί κάποιο δόλωμα προς την Τουρκία μια τέτοια υπόσχεση, διότι ο Τούρκος, καβάλα στο άτι της αλαζονείας, δεν «τσιμπά» από τέτοιες… χάνδρες.

Δυστυχώς, δηλώσεις σαν του κ. Νεοφύτου, στέλνουν το μήνυμα ότι είμαστε «αστειάνθρωποι» και όχι σοβαρό έθνος.

Προφανώς και με όρους όλου Ελληνισμού ο κ. Νεοφύτου δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από δήμαρχος, άντε νομάρχης. Αλλά δυστυχώς είναι πρόεδρος κόμματος ανεξάρτητου κράτους.

Μαζευτείτε ορισμένοι στην Κύπρο, οι ώρες είναι δύσκολες, τα απερίσκεπτα λόγια κρατείστε τα για τα σαλόνια και τα καφενεία σας.

Τι είπε ο Νεοφύτου στο Λονδίνο

Ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου περιέγραψε την Κύπρο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία του στο London School of Economics το βράδυ της Δευτέρας με θέμα «Κύπρος και η νέα γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου».

Όπως σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, «στρατηγική επιδίωξη είναι να μεταμορφωθεί η Ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας».

Αναφέρθηκε στο γεωστρατηγικό ρόλο «γεφυροποιού» που θέλει να διαδραματίσει η Κύπρος για τις περιφερειακές σχέσεις και στο ρόλο «καταλύτη» για τη μεγαλύτερη ανάμιξη της ΕΕ στην περιοχή.

Εστιάζοντας στην ενεργειακή προοπτική της περιοχής και της κυπριακής ΑΟΖ έκανε λόγο για «παράγοντα που πραγματικά αλλάζει το παιχνίδι», κάτι που επιβεβαιώνεται και από την παρουσία διεθνών ενεργειακών κολοσσών.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα ευρύτερων συγκλίσεων, συνεργασιών και επενδυτικών ευκαιριών, καθώς και για θεμέλια που καθιστούν την Κύπρο αξιόπιστο πυλώνα πολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Εξήγησε ότι η Κύπρος αποτελεί τη «συνετή τοποθεσία» για την κατασκευή κρίσιμων υποδομών, όπως μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου.

Σημείωσε ότι αν και για την ώρα μια τέτοια μονάδα δεν καθίσταται βιώσιμη, υπάρχει αισιοδοξία ότι η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων θα καταστήσει μια τέτοια εγκατάσταση επιχειρησιακά βιώσιμη.

Ο κ. Νεοφύτου παρέθεσε στη συνέχεια διάφορους πιθανούς τρόπους εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων, όπως επισήμανε, για τον ίδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και ένας αγωγός μέσω Τουρκίας, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

«Μετά από μία συνολική λύση του Κυπριακού και υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα έχει τη δική της μονάδα υγροποίησης αερίου, εγώ προσωπικά δε θα απέκλεια την επιλογή ενός αγωγού προς την Τουρκία για πώληση φυσικού αερίου με εμπορικούς όρους.

»Σε μια εποχή μετά από μια λύση (του Κυπριακού) η σχέση της Κύπρου με την Τουρκία θα αλλάξει, ανοίγοντας ευκαιρίες περαιτέρω συνεργασίας. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την καλή θέληση της Τουρκίας να συμβάλει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», είπε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης στις τριμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της περιοχής, που δημιουργούν ένα «μοντέλο περιφερειακού διαλόγου, που συμβάλλει στη θεμελίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας».

Πρόσθεσε ότι η επιθετικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία την καθιστά «αποσταθεροποιητική απειλή», τονίζοντας ότι οι γεωτρήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου ότι οι εξελίξεις στη Συρία προξενούν με ευθύνη της Τουρκίας μεγαλύτερες εντάσεις και μεταναστευτικές ροές, που αυξάνουν τις προκλήσεις.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Η.Β. ο πρόεδρος της οποίας Λούης Λοΐζου απηύθυνε το εισαγωγικό χαιρετισμό, ευχαριστώντας για την παρουσία του τον κ. Νεοφύτου.

Σχετικά άρθρα