Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλες τις χώρες να συμμορφώνονται με το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη, και να μείνουν μακριά από τον πόλεμο, καθώς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγορούν την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εμπάργκο.
Το 15μελές ΣΑ παρότρυνε όλες τις χώρες «να μην αναμειγνύονται στον πόλεμο, ούτε να παίρνουν μέτρα που θα επιδεινώσουν τον πόλεμο» και εξέφρασε ανησυχία για την «αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων».
Το ΣΑ «ζήτησε την πλήρη συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων», ωστόσο διπλωμάτες κρίνουν απίθανη οποιαδήποτε ενέργεια για τις αναφερόμενες παραβιάσεις.
Η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία έχουν παραβιάσει επανειλημμένα το εμπάργκο αυτό και είναι «πολύ πιθανό» ένα ξένο αεροσκάφος να ευθύνεται για μια αιματηρή επίθεση σε κέντρο κράτησης μεταναστών, ανέφεραν στα μέσα Νοεμβρίου εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που παρακολουθούν την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Λιβύης.
Οι αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ της Ιορδανίας και της Τουρκίας δεν απάντησαν τότε άμεσα σε αίτημα του Reuters για να τοποθετηθούν για τις κατηγορίες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογράμμισαν ότι είναι «σταθερά προσηλωμένα στην τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει με βάση το καθεστώς κυρώσεων για την Λιβύη και σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Οι μεταφορές (στρατιωτικού υλικού) στην Λιβύη ήταν επαναλαμβανόμενες και κάποιες φορές οφθαλμοφανείς, με πλήρη αδιαφορία για τη συμμόρφωση με τα μέτρα των κυρώσεων», τονίζουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε απόρρητη έκθεση που αναμένεται να δημοσιευθεί αυτό το μήνα.
«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν την ανάγκη προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση και για τήρηση της κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε το ανακοινωθέν.
Στα μέσα Νοεμβρίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να σεβαστούν τ εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα.