Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλή της Λιβύης ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναγνωριστεί ως η μοναδική Αρχή της χώρας

Η Βουλή της Λιβύης ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναγνωριστεί ως η μοναδική Αρχή της χώρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίλα Σάλεχ, Αντόνιο Γκουτέρες, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Λιβύη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τουρκία, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ,

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ, με επιστολή του στον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να ανακαλέσουν την αναγνώριση της λεγόμενης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που εδρεύει στην Τρίπολη και να αποδεχτούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που εδρεύει στη Βεγγάζη, ως τη μοναδική νόμιμη Αρχή στη Λιβύη, έγινε γνωστό τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου κυβερνητική αντιπροσωπεία του ισλαμικού καθεστώτος της Τρίπολης, με επικεφαλής τον τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, υπέγραψε κρυφά με την τουρκική κυβέρνηση και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο μνημόνια κατανόησης.

Το ένα αφορά τον ορισμό μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας των θαλασσίων ζωνών τους, «αρπάζοντας» η Τουρκία από την Ελλάδα ολόκληρο το Λύκιο Πέλαγος και μέρος του Νότιου Κρητικού Πελάγους (Λιβυκό) και το άλλο την επέκταση της στρατιωτικής τους συνεργασίας ως δύο καθεστώτα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι συμφωνίες αυτές ανακοινώθηκαν από τους Τούρκους την Πέμπτη και προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, με πρώτη την Ελλάδα και στη συνέχεια την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Αμέσως αντέδρασε και η αντισλαμική Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που εδρεύει στη Βεγγάζη και αποτελεί την παράλληλη κυβέρνηση της χώρας, η οποία είναι η νόμιμα εκλεγμένη Βουλή της Λιβύης που απέσυρε την υποστήριξή της από το καθεστώς Σαράτζ και από τότε το αντιμάχεται.

Η Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαράτζ για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης στην Τουρκία.

Ο Σαράτζ με την κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ, ενώ η Βουλή από την Αίγυπτο και τα Εμιράτα.

Στην επιστολή που έστειλε η λιβυκή Βουλή στον ΟΗΕ δηλώνει ότι αρνείται να αρνηθεί το μνημόνιο που υπέγραψαν Ερντογάν και Σαράτζ και αναφέρει ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί «μια απειλή για το λιβυκό κράτος, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειάς του και του μέλλοντός του».

Σχετικά άρθρα